Најновије вести

Специјални суд послао више од 100 позива бившим члановима ОВК

Специјални суд је, према незваничним информацијама, послао више од 100 позива бившим борцима Ослободилачке војске Косова (ОВК), који још не знају у којем су својству позвани, као сведоци или осумњичени.

 

Док наставља са позивима, Специјални суд још није обелоданио имена позваних и почетак испитивања.

Извршни директор Фонда за хуманитарно право Беким Бљакај, рекао је да ће Специјални суд послати још позива бившим члановима ОВК и додао да ће одређени број њих бити оптужен.

Бљакај је, у интервјуу за портал Арбреш инфо, говорио о Специјалном суду и ратним злочинима на Косову.

“Верујем да ће бити још позива. Али јавност не зна за све позиве, можда је било позива, али нису објављени. Сигуран сам да неће бити оптужени сви позвани. Неки од њих ц́е бити сведоци, неки осумњичени”, рекао је он.

Бљакај је прокоментарисао начин на који су дотичне особе позване и истакао да не постоји посебан пословник о томе како их треба позвати.

Такође, Блакај је нагласио да је идентификовано и у току је верификација 13.535 људи убијених и несталих током рата на Косову.

“Око 10.000 били су Албанци, више од 2.000 били су војници, док је 8.000 цивила убијено и нестало на Косову”, прецизирао је он.

Бљакај навео да је током и после рата на Косову убијено и нестало 2.200 Срба и додао да је због убиства више од 13.000 људи, само 41 особа осуђена за ратне злочине на Косову.

“Велика вец́ина оних који су починили злочине је на слободи и није добила казну коју заслужују. До сада је 41 особа осуђена. Вец́ина осуђених били су Албанци. На Косову је 16 особа осуђених за ратне злочине на Косову”, рекао Бљакај.

Подели на: