Најновије вести

Спирић и Симић обишли породице у социјалом смештају: И у 2020. социјално одговорна политика

Председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић са сарадницима обишао је данас станаре две куће за социјално становање у Косовској Митровици и уручио им пакете помоћи поводом новогодишњих и божићних празника. У овим кућама су смештен четири интерно расељене и социјално угрожене породице којима је на тај начин решено питање адекватног смештаја.

Cредствима Канцеларије за Косово и Метохију пре пар година изградили смо ове куће у циљу обезбеђивања и пружања смештаја онима који немају где. Можемо да се похвалио да У Косовској Митровици не постоји ни један колективни центар и сва лица су збринута кроз овај програм и програм који свих ових година релизујемо кроз изградњу станова на коришћење – казао је Спирић и додао де ће локална самоуправа наставири са социјално одговорном политиком и пружањем помоћи најугроженијим категоријама становништва.
Додаје да је пружање помоћи као и јаћање институција државе Србије на овом простору неопходна подршка опстанку.
Једна од станара у овим кућама Круна Костић расељено је лице и овај смештај је добила након 16 година проведених у неусловном колективном центру у некадашњем објекту ОШ “Бранко Радичевић”.
-У каквим сам условима живела и шта сам све претрпела, мени је овде много добро. Немам шта више да се жалим. Општина нам помаже и кроз кухињу, у намирницама…Храна је добра, из Студентског дома. Сад имамо и купатило. Важно је да имамо кров над главом. Увек нас се сете за празнике. Никад нас не изоставе. И за осми март, и за црквене празнике – прича Костић.
Директор Центра за социјални рад у Косовској Митровици Дејан Ђиновић каже да је још један показатељ да држава Србија мисли о свим својим грађанима, посебно овде на Косову и Метохији, непосредно путем њих који су задужени за директан контакт са грађанима у стању социјалне потребе.
– Данас 1. јануара локална самоуправа је обезбедила пакете за ове угрожене породице како би им честитали новогодишње и божићне празнике. Канцеларија за КиМ је у претходном периоду обезбедила средства за изградњу ових кућа за социјално становање, за смештај оних који су претходно били у колективном центру. Ови грађани су обухваћени и социјалним програмом кроз материјалну подршку, свакодневно су корисници и народне кухиње тако да се у њихово име захваљујем држави и локалној самоуптави која свакодневно, не само данас, брине о свим својим грађанима а нарочито оним најугроженијим категоријама – рекао је Ђиновић.
Ове породице, обишао је и начелник Косовскомитровичког управног округа Славко Симић који је поручио да је заједнички циљ комплетне локалне власти да се категорији социјално угроженог становништва посвети додатна пажња.
– Не само да им обезбедимо елементарне услове за живот, већ и да им омогућимо да овде нормално живе и да сви заједно, јединствено и солидарно наставимо нашу борбу и да покажемо колико нам је стало до сваког грађанина који живи на овим просторима – рекао је Симић.
Ове породице су шеснаест година живеле у колективном центру у старој школи „Бранко Радичевић“ а неке од њих су били станари Самачког блока , уништеног у пожару, крајем јула месеца, 2017. године.
С.К.

Подели на: