Челници локалне самоуправе са геронто – домаћицама у посети старима

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић и начелник Косовскомитровачког округа Славко Симић данас су са геронто-домаћицама обишли су кориснике Програма бриге о старима и немоћнима.

 

Спирић и Симић су обишли Елеонору Арифовић и уручили јој пакет кућне хемије. Приликом посете истакнуто је да ће брига о старим и немоћним лицима кроз овај програм бити настављена и ове године.
– Бољитак у овој години осетиће сваки грађанин Косовске Митровице. Оно што је најнеопходије је слога и јединство а сигурни смо да ћемо сваком дому и сваком појединцу помоћи на адекватан и начин и онолико колико нам могућности налажу. Настављамо да пуним интензитетом да бринемо о најосетљивијој групи, о особама са инвалидитетом и старим и немоћним лицима. Пројекат који се управо реализује са Министарством рада и социјалне политике и Канцеларијом за Косово и Метохију има ефекта, 20 људи је ангажовано за овај програм – казао је Спирић.
Истиче да је овим програмом постигнут двоструки ефекат и запошљавање младих и пружање адекватне помоћи и свакодневна посета лицима којима је то потребно.
Елеонора Арифовић, једна од 40 корисника овог програма у Косовској Митровици каже да јој посете геронто – домаћице пуно значе.
– Тијана ме обилази, све што ми треба донесе ми, позове ме и не знам шта да кажем осим тога да ми је пуно срце. Имамо мир, много тога смо прошли, намучили се, али сада имамо мир – каже Арифовић.
Начелник Косовскомитровачког округа Славко Симић казао је да ће се подршка старијим лицима и лицима са посебним потребама наставити и у овој години.
– Уз координацију Министарства рада и социјалног старања, Канцеларије за Косово и Метохију и локалних самоуправа, побољшали смо квалитет и стандард живот особа којима је то потребно, лицима која нису у стању да брину о себи не само овде у км него и у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, где год је то потребно. Захвалио бих се геронто-домаћицама за одговорност и бригу према овим особама, јер видим да се успоставило поверење и разумевање између њих и мислим да ће се тај рад наставити у том правцу и сигурно буџетске мере Владе Републике Србије које су предвиђене према нашем народу на Косову и Метохији омогућиће да се и у току ове године реализују многи пројекти и подршке лицима којима је то потребно на терену – рекао је Симић.
Према речима координатора пројекта Божидарке Димитријевић, кроз овај програм запослено је 26 домаћица на северу КиМ, а у самој Косовској Митровици је ангажовано пет домаћица које обилазе негде око 40 корисника. У четири северне општине има око 200 корисника и у питању су лица која су на евиденцији центара за социјални рад.
Осим овог програма успешно се реализује и програм “Личног пратиоца особа са инвалидитетом” где деца са посебним потребама имају свог стручног пратиоца који их сваког дана доводи и одводи из школске установе , а све у циљу растерећења и помоћи родитељима деце са посебним потребама.
С.К.

Подели на: