Најновије вести

Спирић: И у условима епидемије у 2020. у Косовској Митровици учињено пуно за бољи живота грађана

У сусрет новој 2021. години, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, сумирајући резултате у години која је на измаку, оценио је да је она иако оптерећена пандемијом ковида 19 ипак била успешна када је у питању реализација бројних пројеката у циљу бољег живота свих грађана.

 

 

Сама по себи, имајући у виду пандемију ковида 19, ова година је била веома тешка и специфична, али веома активна у циљу заштите здравља наших суграђана. Дали смо свој максимум. Кризни штаб је у овој години у потпуности био јединствен и све одлуке смо доносили једногласно. Посебну захвалност дугујемо Здравственом центру и наравно свим здравственим радницима који свакодневно дају свој максимум у борби са овом пошасти – рекао је Спирић. на данашњој конференцији за новинаре.
Каже да није било значајнијих помака када је привреда у питању али да су и у тој ситуацији реализовани бројни пројекти.
– Када говоримо о 2020. години, веома је важно да кажемо да је ковид 19 зауставио приватни сектор и економију у нашем граду, која је сама по себи, због специфичности ситуације неразвијена, али нас није успорила у реализацији многобројних пројеката које смо захваљујући Влади Републике Србије, председнику Србије Александру Вучићу као и самој Канцеларији за Косово и Метохију успели да реализујемо. Већина пројеката је завршена, а остали су у завршној фази – казао је Спирић.
У том смислу он је истакао завршетак осам стамбених зграда са 94 стана за малде брачне парове и социјално угрожене породице у овој години и још две које су подигнуте захваљујући средствима града Београда, а које су намењене станарима самачког блока који су у пожару пре пар година остали без крова над главом, као и да ће ови станови бити подељени почетком наредне годинепри.
Спирић додаје да је изградња пи- си-ар лабораторије у Косовској Митровици од великог значаја за српски народ.
– Захваљујући брзој реакцији председника Александра Вучића, који нам је изашао у сусрет у овој ситуацији, за мање од месец дана добили смо пи-си-ар лабораторију која служи овдашњем народу и која засигурно олакшава посао здравственим радницима и Заводу за јавно здравље – каже Спирић.
Што се тиче великих, како каже, круцијалних пројеката, Спирић издваја изградњу моста и обилазницу који ће повезивати град са магистрални путем Приштина – Рашка, за коју каже да је 75 посто завршена. Такође, наводи да је у овој години започела изградња стадиона, односно фудбаллског комплекса у Косовској Митровици што је веома важан допринос развоју спортау граду и чији се завршетак очекује карајем 2021.
Спирић истиче да је у последњима месецима ове године стигла нова значајна помоћ од Канцеларије за КиМ и овом приликом се захваљује директору Петру Петковићу и заменику Миљану Ранђеловићу, који су, како каже, дали максималан допринос оснаживању образовања и здравства јер је вишемилионска помоћ стигла у те установе.
Такође, наводи да су у 2020. години посетили велики број породица и све оно што је обећано је и испуњено
– Све у свему и поред тога што је била тешка, у овој години смо велики број пројеката успешно реализовали, поносни смо на цео тим јер Привремени орган општине Косовска Митровица још једном показао да је доступан свим грађанима и да ће то бити и у наредном периоду – подвлачи Спирић.
Он наводи да су врата општине била отворена за све грађане као и да су у 2020. примили 7246 странака и обавили разговор
– То показује да смо спремни и стрпљиви да саслушамо сваки проблем. Наравно, ти проблеми не могу да се реше одједном али решавамо их и готово да смо упознати са свим проблемима наших сауграђана – истиче Спирић.
Он је поновио да су Митровчани током епидемије показали велику хуманост, где се велики број младих одазвао да помогну као волонтери.
– Још једном потврђујемо да смо град отвореног срца, да смо град добрих и честитих људи и сигурно Косовска Митровица јесте један од најпоноснијих градова јер има најпоносније, највредније и најбоље људе. Пре свега, уједињени и сложни смо показали да можемо много тога. Имали смо и изборне процесе где само показали ту јачину и јединство које је јако потребно за српски народ не само у Косовској Митровици него на целом простору Косова и Метохије..Нови изазови су пред нама, нова искушења али наравно и нове наде и та нада да ће корона бити иза нас.
Као приоритете у новој години Спирић је навео даљу борбу против ковида 19, затим јачање приватног сектора као и даљу реализацију инфраструктурних пројеката,
– Можемо да најавимо за почетак изградњу седам стамбених зграда и то је охрабрење за младе људе да стварају породице и да нас има у што већем броју – истиче Спирић.
Спирић поручује и да се у наредној години мора много више радити на пољу културе, јер у овој због специфичности ситуације велики број културних дешавања није било могуће извести.
– Одговорна политика јесте оно чиме ћемо се руководити и убудуће. Сва социјална давања у сарадњи са Међуопштинским центром у Косовској Митровици и даље ће бити редовна и тако ћемо наставити са пружањем услуга. Наш заједнички циљ јесте стварање боље климе и бољих услова за живот на простору нашег града, јер смо велики број младих људи ангажовали у оквиру локалног акционог плана и то је потврда да сви заједно можемо да будемо заједно укључени. Стрпљење у овом моменту је веома важно и сигуран сам да многе провокације које долазе од стране Приштине, не смеју да нас ометају на било који начин. Морамо да држимо чврстину и јединство које је преко потребно свима нама – наводи Спирић.
Он је истакао да су у овој години веома важну улогу, поред здрвствених радника имали и новинари, велике медијске куће које функционишу на северу КиМ и, како каже, који су ризикујући своје здравље стизали до свих локација и извешатавали истинито, правовремено и објективно и помогли грађанству да сазна све о епидемији.
Спирић је на крају свим грађанима пожелео добро здравље и срећу у Новој години.
С.К.

Подели на: