Најновије вести

Споразум за нормализацију ваздушног саобраћаја изнад КиМ

Командант Косовских снага које предводи НАТО генерал-гајор Микеле Риси потписао је данас оквирни споразум који се односи на управљање доњим ваздушним простором изнад Косова, што би требало да допринесе нормализацији ваздушног саобраћаја и скраћивању руте, а имаће и еколошку корист, те допринети уштеди трошкова авиокомпанијама и војном ваздухопловству.

 

Потпис Рисија уследио је након потписа Арнора Сигурјонсона, генералног директора Исландског Министарства спољних послова.

Иначе, техничким споразумом из 1999. командант КФОР задржао је надлежност у обезбеђивању доњег ваздушног простора изнад КиМ, који је, иначе, затворен за цивилни авио саобраћај осим за летове до Приштинског аеродрома.

Финализација овог споразума је важан корак у процесу оснивања свих потребних услова за отварање нових рута у доњем ваздушном простору Косова на сигуран и прописан начин, наводи се у саопштењу канцеларије КФОР, а то ће, напомиње се, допринети и сталним напорима на унапређењу нормализације односа између Београда и Приштине у оквиру дијалога под покровитељством ЕУ.

Развој нових авио линија, иначе, одвија се у оквиру НАТО састанака за нормализацију балканског ваздушног простора (БАНМ), под вођством НАТО и уз учешцће свих релевантних актера, наведено је у саопштењу КФОР-а.

Подели на: