Најновије вести

Спот Српске листе забрањен на РТК! СЛ: Нећемо прекрајати предизборни спот

Радио телевизаја Косова (РТК), одбила је да емитује у свом програму предизборни спот Српске листе, сазнаје Косово Онлајн.

 

За РТК споран је део у споту у којем се чује: „Кад Србија зове, ја дајем свој глас…“, сазнаје Косово Онлајн.

У допису Српској листи, РТК наводи да „спорни“ спот, односно достављени материјал за емитовање Српске листе не испуњава прописане стандарде, конкретно део: „Кад Србија зове“.

Из ове медијске куће позвали су Српску листу да преправе или уклоне спорни део спота.

На Косову је данас почела предизборна кампања, пред ванредне изборе који ће бити одржани 6. октобра.

Српска листа је једини политички субјекат Срба на Косову који има подршку Владе Србије и председника Србије Александра Вучића.

Нећемо прекрајати свој предизборни спот

Српска листа обавештава јавност да је Радио-телевизија Косова (РТК) данас забранила емитовање предизборног спота Српске листе, са образложењем да реченица: „Када Србија зове, ја дајем свој глас“, не може да буде емитована на тој телевизији.

“Од наше странке је затражено да избришемо тај део наше предизборне поруке или да реченицу заменимо са „када Косово зове“.” истиче се у саопштењу Српске листе.

“Образложење које смо добили од шефа изборног тима РТК Лорика Арифаја садржи сасвим паушално позивање на закон, али не и тумачење које смо изборно правило или закон прекршили својом предизборном поруком” додаје се у саопштењу.

Из Српске листе истичу да је “Српска листа, као што јој и име каже, политичка организација која окупља Србе на Косову и Метохији, лојалне својој држави Србији. На изборе 6. октобра излазимо уз подршку наше државе Србије, а да те подршке није било на изборе не бисмо ни излазили”.

Самопроглашено Косово, као ентитет који не признаје већи део човечанства и који није пуноправна чланица међународне заједнице, будући да није чланица Уједињених нација, не може да позива Србе на било шта, па ни на изборе, јер српски народ на Косову и Метохији не даје ни пет пара за позиве из Приштине.

Они додају да су Срби на Косову и Метохији, који готово једнодушно подржавају Српску листу и политику Београда према Косову и Метохији, кроз читаву предизборну кампању били изложени разноврсним притисцима Приштине и појединих екстремистичких албанских политичких група, и истичу “да је ово данас врхунац безобразлука и шовинистичке мржње према свему српском”.

“Српска листа, када њени представници буду седели у приштинском парламенту, неће заступати интересе самопроглашеног Косова, већ интересе српског народа и наше државе Србије” додаје се у саопштењу.

“Ми, дакле, нећемо прекрајати свој предизборни спот, а одбијање РТК да га емитује шватамо као напад на политичка права српског народа на Косову и Метохији и слободу говора, о чему ћемо известити и најширу међународну јавност” закључује се у саопштењу Српске листе.

Подели на: