понедељак, 28. новембра 2022. | 18:38
Најновије вести

Спремни смо за борбу против коронавируса

– Како у целој Србији тако и на територији наше надлежности, северни део Косова и Метохије и српске енклаве, није забележен ни један случај коронавируса, нити потврђен, нити сумњив – каже др Десанка Новаковић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици

 

Због коронавируса, Светска здравствена организација прогласила је ванредну здравствену ситуацију на глобалном нивоу. Чак 22 земље пријавиле су случајеве оболелих. Број преминулих од коронавируса порастао је на 305, а забележен је и први смртни случај ван Кине – на Филипинима. Оболело је више од 14.000 људи, а број преминулих расте из дана у дан. Др Десанка Новаковић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици казала је да код нас нема места паници када је реч о коронавирусу.

ПОВЕЋАН БРОЈ РЕСПИРАТОРНИХ ИНФЕКЦИЈА, СЕЗОНСКИ ГРИП НИЈЕ ПОТВРЂЕН

– Како у целој Србији тако и на територији наше надлежности, северни део Косова и Метохије и српске енклаве, није забележен ни један случај, нити потврђен нити сумњив случај на коронавирус. Бележимо пораст респираторних обољења, што је очекивано и уобичајено за ово доба године, а и ово топло време, нажалост, иде у прилог размножавању вируса. Још увек не знамо да ли је у питању сезонски грип. Послали смо неке узорке у Институт за имунологију и вирусологију „Торлак” у Београду и за сада још ништа није потврђено – каже др Новаковић. Иако сматра де нема места за панику, јер, како уз осмех каже, Кина је далеко и нада се да вирус неће стићи до нас, истиче да су у Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици у току са ситуацијом. Пратимо алгоритме, односно пратимо епидемиолошку ситуацију, имамо и упутство како треба поступати и мислим да је наша земља спремна за случај да овај вирус и дође. Свако упутство које изда Министарство здравља стиже на наше мејл адресе, потпуно смо у току и знамо како да поступамо у случају да се коронавирус појави на нашој територији – додаје наша саговорница. Србија је пуно тога већ одрадила, неке мере и препоруке применила је кад је сазнала за појаву коронавируса, активирала неке националне механизме – камере на аеродрому, систем епидимиолога који је оспособљен да се суочи са вирусом, клиничке службе које су спремне да прихвате оболелог пацијента. Обавештени смо да су максимално обезбеђени аеродроми, да се свим путницима који долазе из Кине мери телесна температура по уласку у нашу земљу, постоји тим који прегледа те путнике – каже др Новаковић.

СИМПТОМИ СЛИЧНИ СЕЗОНСКОМ ГРИПУ И РЕСПИРАТОРНИМ ИНФЕКЦИЈАМА

Оно што је карактеристично за овај висус, клинички симптоми су слични сезонском грипу и респираторним инфекцијама. – Симптологија је слична, јављају се малаксалост, бол
у мишићима, кашаљ, повишена телесна температура. У тежим случајевима изазива упалу плућа, тешки акутни респираторни синдром, затим бубрежну инсуфицијенцију што доводи до фаталног ишода. Инкубација траје негде од 7 до 14 дана, а минимална забележена у Кини је два дана, али не можемо се строго ни држати тих података. Требамо бити опрезни зато што је то нови вирус и недовољно се зна о њему – каже наша саговорница епидмиолог у митровачком Заводу. Додаје да су вируси увек опаснији за хроничне болесанике, за старе људе, за малу децу, да је ту реалније очекивати компликације него код једне здраве особе са добим имуним системом која нема придружене болести. Према подацима Светске здравствене организације око 80 одсто људи има блажи облик болести – обичну прехладу, 20 одсто људи има тежи озбиљни облик болести и око два одсто људи инфицираних тим вирусом умире. У случају компликација неопходна је интензивна терапија, али нема специфичне терапије за тај вирус – нема лека за тај вирус, дакле, симптоматско је лечење.
– Као и код других вирусних инфекција примењује се симптоматска терапија. Антибиотици не помажу, осим у случају, кад имунитет падне најчешће вирусну инфекцију следи бактеријска инфекција, која се надовезује услед ослабљеног имунитета и онда у том тренутку се дају антибиотици – прецизира др Новаковић. Како саопштава СЗО интензивно се ради на вакцини против коронавируса али је за то потребно време. Изолован је вирус, познат је геном вируса, има пуно информација, али за израду вакцине је потребно време. – Да појаснимо, вакцина никако не служи као терапија, него она служи у превентивне сврхе. Увек се даје раније да би могла да се развију антитела која могу да делују – наглашава др Новаковић.

ЧИСТЕ РУКЕ, ПОЛА ЗДРАВЉА

Обољење се шири интерхумано, обично после блиског контакта са инфицираном особом, капљицама а могуће и путем ваздуха. – Препоручила бих грађанима, оно што је превенција, како за коронавирус, тако и за вирус грипа и све остале респираторне инфекције, да избегавају масовна окупљања у овом периоду, груписања у затвореним просторијама, да што чешће проветравају просторије и велико прање руку. Руке јесу добра превенција, чисте руке не само за цревне заразне болести, него и за респираторне болести јесу важне из разлога што у тренутку кијања, кашљања, брисања носа највећи део клица остане на нашим рукама, па онда на тај начин уносимо инфекцију. Наравно, важно је јачати и имунитет. На томе увек инсистирам, јер ако човек јача свој одбрамбени систем, како волим да кажем, војску свог организма, онда је много мања шанса да било која болест, било која инфекција, самим тим и грип или евентуално коронавирус може да нападне наше здравље – каже на крају наша саговорница. С. К.

Подели на: