уторак, 17. маја 2022. | 09:53
Најновије вести

Срби на КиМ и до сада успели да сачувају своја огњишта

Председник Србије Александар Вучић поручио је да Србија поштује територијални интегритет свих држава у региону и да нема претензија ни према једној територији. Истиче да очекује да се и друге земље тако понашају.

 

Председник Србије Александар Вучић борави у Мостару где ће присуствовати отварању 22. Међународног сајма привреде. Новинари су тражили до њега да прокоментарише изјаву Милорада Додика о прекрајању граница.

Председник Вучић је најавио да ће сутрашњи разговори са представницима Срба са Косова и Метохије бити дуги. Након њих очекује доношење одлуке у вези са изборима које је Хашим Тачи расписао за места градоначелника у четири општине на северу покрајине, о чему, каже, већ има неке идеје.

Рекао је да нико од стварних представника Срба није консултован за то када и на који начин ће бити расписани избори.

Рекао је да разуме које су идеје Приштине, и додао да су Срби на Косову и Метохији до сада успели да сачувају своја огњишта и увек били уз своју државу, те да не треба сумњати да ће они донети одлуку, као и да је сигуран да ће желети да чују мишљење Србије.

На опаску новинара у Мостару да “подржава Додикове ставове”, Вучић му је одговорио да не би требало да износи констатације о томе да ли он некога подржава или не.

“Ако ме питате шта Србија мисли о промени граница на Балкану, сматрамо да је веома важно да сви поштују територијални интегритет Србије и Србија поштује територијални интегритет свих осталих. Тако је било и надам се да ће тако и остати”, рекао је Вучић.

Додао је да сматра недоличним изјаве појединих политичара и из Босне и Херцеговине који су рушили територијални интегритет Србије у уверењу да је могуће да само Србија буде оштећена.

“Сматрам да је то лоша порука и да нико ни на који начин не треба да крши било чији територијални интегритет”, истакао је Вучић.

Он је додао да Србија нема никакве претензије према Црној Гори, БиХ, Хрватској, Македонији.

Сарадња са Додиком у интересу Српске, БиХ и Србије

Кад је реч о сарадњи са Милорадом Додиком, сада председавајућим Председништва БиХ, а раније председником Републике Српске, Вучић је рекао да је та сарадња у интересу РС, БиХ и Србије и да верује да у будућности може да буде још боља.

“Мислим да нико није имао проблема због добре сарадње са Србијом, напротив”, рекао је Вучић.

Говорећи о граници са БиХ, Вучић је подсетио да је у Сарајеву договорено да део границе од три одсто буде решен, што је веома важно и за БиХ и за Србију, али да ипак није постигнут договор.

“Тамо је био Човић, тада је био и Иванић и обојица могу да потврде да сам урадио све што смо се договорили, од А до Ш, али то није било довољно јер је дошло до неке промене става”, рекао је Вучић и додао да мора још да се ради на томе како би се дошло до решења.

На питање новинара зашто се његов представник није појавио на потписивању протокола о тромеђи између Србије, БиХ и Црне Горе, Вучић је одговорио да се вероватно радило о спорних три одсто границе и додао:

“Како да се појави ако се нисмо договорили о тих три одсто.”

На констатацију новинара да ипак није реч о том делу границе, Вучић је рекао да онда не зна о чему се ради.

На питање новинара у Мостару о изјави Драгана Ђиласа, који га оптужује да жели да изазове грађански рат, као и Бошка Обрадовића, који најављује пробијање свих блокада 13. априла, председник Србије је одговорио да пристојну Србију која жели фабрике, која жели да ради не можете победити насиљем и непристојношћу.

На изборима ће, уверен је, његови политички противници бити враћени у реалност.

Указао је да се спрема за два дана велики народни скуп у Новом Саду, а после тога и, како истиче, највећи скуп у историји Србије, 19. априла у Београду.

“Живи били па видели. Пристојну Србију, која жели фабрике, да ради, не можете да победите насиљем и непристојношћу. Шта мислим о тим људима? У овом тренутку не мислим да има смисла да говорим са овог места”, истакао је Вучић.

Додаје да слуша од њих да треба да се плаши, те додаје да се не плаши насилника, што је показао тиме што је остао на радном месту све време када су насилници организовали такав скуп директно испред Председништва.

“Нећу се никада уплашити. Само народном вољом на изборима се долази на власт. Србија је демократска земља”, подвукао је Вучић.

Поручио је даље да не треба грађани да се секирају што неки људи маштају да имају много више снаге него што имају.

“Биће сигурно одржани избори и тада ће бити враћени у потпуну реалност”, нагласио је председник.

Наводи да је поносан што је у последње три године Србија помагала највише свом народу у региону.

Најавио је да ће сада бити размотрена и идеја о јединственом српском буквару, мерама за очување језика и ћириличког писма.

“Уз Русију, ми смо једина земља која је успела да на ‘Старбаксовој’ кафетерији пише назив и на ћириличком писму. Тиме показујемо да желимо да сачувамо и одбранимо своје”, истакао је Вучић.

Подели на: