Најновије вести

Срби на Косову не прихватају статус грађана другог реда

Политички представници косовских Срба закључили су, на данашњем састанку са директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марком Ђурићем, да неће учествовати у било каквој приштинској влади или у коалицији која не прихвата легитимну вољу српског народа, који се 96 одсто определио за Српску листу (СЛ).

 

Ћурић је, на конференцији за новинаре, рекао да косовски Срби не прихватају да Аљбин Курти или било ко други одређује њихове представнике у будућој влади, осим ако не докаже и покаже да је спреман за заокрет од 180 степени од оног што се дешавало у претходном периоду.

Срби на Косову не прихватају статус грађана другог реда. У случају нових притисака на српске институције, српски представници биће спремни да напусте све привремене институције и на солидаран начин примениће све мере ненасилног отпора, пренео је он закључке.

Према речима Ђурића, посебно је опасна најава успоставе тобожњег реципроцитета, о којој говори Курти, јер се ту крије забрана гора од такси на робу из Србије, која би се односила и на документе и одвијање саобраћаја, као и друга ограничења. Захтевамо моментално укидање такси, које су антицивилизацијске и противправне. Оне су штетне за све грађане Косова, без обзира на националност, пренео је Ђурић један од закључака са састанка.

Закључак је и да је формирање Заједнице српских општина обавеза за косовске власти, и за Куртија и друге који мисле да формирају владу, па ће своје евентуално учешће у приштинским институцијама СЛ заснивати на поштовању међународних споразума. Ако Курти заиста хоће да формира Владу, мораће да испоштује устав и законе који важе, да Срба мора бити седам одсто запослених у свим институцијама, тако да ће морати да отворе стотине, па и хиљаде нових радних места, указао је Ђурић.

Као један од закључака он је навео и то да ће све институције српског народа на Косову наставити да убрзано спроводе план председника Србије Александра Вучића и Владе за подршку српском народу на Косову, а тренутно се спроводи 349 пројеката. Везу између српских представника и Београда нико неће прекинути. Српски представници ће све одлуке доносити у консултацији са Вучићем и Владом Србије, нагласио је Ђурић.

Он је најавио и “прочишћавање у сопственим редовима”, као и да ће у наредном периоду бити смена у различитим институцијама и привременим органима државе Србије на Косову.

Подели на: