Најновије вести

Срби на северу КиМ осми дан на барикадама

Срби на северу Косова и Метохије осми дан су на барикадама, на којим изражавају протест због хапшења својих сународника и упада специјалних јединица косовске полиције на север покрајине.

 

 

Косовска полиција је потврдила да је у четвртак у Косовској Митровици ухапсила Слађана Трајковића, бившег припадника косовске полиције, који је напустио службу када су Срби са севера КиМ напустили привремене приштинске институције.

Пре њега је ухапшен Дејан Пантић, такође бивши припадник косовске полиције.

Крстић за РТС: Одговор Кфора извесно негативан, Београду преостаје дипломатска борба

Професор Факултета политичких наука Милан Крстић рекао је да Србија имала право да поднесе захтев Кфору за српских снага на Косово и Метохију, али да је одговор извесно негативан.

“То је саопштено од стране нашег председника када је проблематизовано због чега се у овом тренутку подноси такав захтев, али мислим да је логика заправо тактичке природе, да се подсети међународна јавност на то да оваква одредба постоји и да оваква одредба није испуњена од 1999. године до данас”, навео је професор Крстић.

Додао је да делује да је јасно да Кфор неће одлучити тако нешто, нарочито након изјава Габријела Ескобара да САД не подржавају милитаризацију проблема, односно да дају чврсте безбедносне гаранције да неће доћи до промене војне ситуације на терену.

Крстић је истакао да сада преостаје дипломатија.

“Позивање на међународно право, позивање на Резолуцију 1244, Кумановски споразум и дипломатска борба која подразумева читав низ средстава. Користили смо разна средства од 1999, односно од 2000. године превашодно након промене режима, па до данас. Неке од њих су подразумевале борбу против проглашења независности, након проглашења независности, борбу за повлачење признања и спречавање нових признања, улазак у преговоре са Приштином од 2011. године који су прво били технички, а онда су прерасли у политичке и статусне. Ту је наш терен на којем можемо да пробамо да остваримо неки напредак”, истакао је Крстић.

Говорећи о хапшењу Срба на КиМ, Крстић је рекао да су оптужбе за ратне злочине потврђени и познати механизам и да су се користиле чак и у неким имовинским споровима.

“То је вид притиска или да напусти или да прода ту имовину, да напусти ту територију, а било је и на политичком нивоу, сетимо се Оливера Ивановића као најбољег примера, колико је година само робијао док није на крају ослобођен оптужби. То су стандардни механизми и не би ме чудило да се са тим настави”, навео је Крстић.

Оценио је да је Курти свестан тога да Србија готово једина у Европи није увела санкције Русији и да му делује да покушава да испровоцира српску реакцију у овом тренутку и да било какву оштрију реакцију Србије представи као продужено деловање Русије на овим просторима и покушао да мобилише подршку Запада.

“Мислим да му засада тако нешто не иде и да је та намера на неки начин и од стране западних актера уочена и да због тога такав план неће моћи да прође”, рекао је професор Крстић.

КФОР је на Твитеру објавио да пажљиво прати ситуацију на северу Косова и Метохије. КФОР има способност и особља да омогући безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице, на основу резолуције 1244 из 1999. године, навела је мисија на Твитеру.

Дирекција полиције у Приштини негирала је да је ухапсила бившег полицајца Зорана Михајловића у Северној Митровици, као и да су њени припадници на северу спречили раднике електродистрибуције да изврше поправку квара на електричној мрежи.

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља негирао је да косовска полиција има спискове по којима хапси бивше полицајце.

Адвокат Дејан Васић, кога је Канцеларија за Косово и Метохију ангажовала у случају Слађана Трајковића који је у четвртак ухапшен у Северној Митровици, посетио је јуче Трајковића. Васић је за Косово онлајн рекао да му је такође доставио лекове, и додао да је његово здравствено стање за сада стабилно.

На састанку начелника школске управе Ивана Запорошца, са директорима основних и средњих школа са простора севера Косова и Метохије, а на препоруку кризног штаба, донета је одлука да се упути захтев локалним самоуправама да се од понедељка извођење непосредне наставе за ученике основних школа, а онлајн за ученике средњих школа.

Портпарол високог представника за спољну политику Петер Стано изјавио је да ЕУ наставља да ради на деескалацији ситуације на северу КиМ.

Подели на: