Најновије вести

Срби неће трпети терор Приштине

ВАНРЕДНА КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКЕ ЛИСТЕ ПОВОДОМ НАЈНОВИЈИХ СЛУЧАЈЕВА ХАПШЕЊА СРБА НА КиМ

 

У случају да се Милован Божовић, ухапшен у суботу у Зубином Потоку, не пусти, уколико не престане притисак и репресија коју режим Аљбина Куртија спроводи над Србима на Косову и Метохији, српски народ ће се подићи и јасно указати на неприхватљивост овакве ситуације, поручило је руководство Српске листе на ванредној конференцији за новинаре у недељу у Косовској Митровици .
– Да будем још, директнији ово ће бити устанак српског народа против терора режима Аљбина Куртија, са циљем заштите основних људских права која тражимо за Србе али и све остале народе који живе на овим просторима- рекао је потпредседник Српске листе Игор Симић.
Он је навео да је поводом, како је рекао, најновијих хапшења и малтретирања српског народа, руководство Српске листе касно у суботу и у недељу ујуртро имало састанке на којима су анализирали ситуацију.
– Господин Божовић је ухапшен непосредно у близини своје куће у селу Придворица, у општини Зубин Поток, и на терет му се стављају некаква тешка кривична дела за шта Приштина није пружила ниједан ваљани доказа што је постало и правило када се хапсе Срби од стране режима Аљбина Куртија. То је изазвало страшно узнемирење грађана, јер ово није било класично хапшење већ једна отмица у којој нису поштована никаква права господина Божовића. Очигледно да и режим Аљбина Куртија и неки међународни представници мисле да ће се Срби навикнути на то да свако може бити општужен, чак и осуђен без икаквих доказа. У прилог томе говори и чињеница да свако хапшење Срба се спроводи уз прекомерну употребу силе без предочених доказа и непосредно након хапшења ми имамо ситуацију да министар унутрашњих послова у Приштини, Свечла већ пресуђује и проглашава људе кривим без спроведеног поступка и утврђивања одговорности – рекао је Симић.
Како је истакао расположење грађана је такво да су присутне високе тензије и то је последица чињенице да су само од поечтка ове године забележена 32 етнички мотивисана напада на прстору Косова и Метохије, у којима су, наводи, по правилу жртве били Срби и њихова имовина.
– Ово што се јуче десило је кап која је прелила чашу. Имамо ситуацију да се људи малтретирају сваког дана, од упада у домове и зауставаљања од стране косовских специјалаца на северу КиМ , који су овде присутни противправно, противно Бриселском споразум, противно чак и косовском уставу и косовским законима који јасно гарантују да етнички састав полицајаца у општинама свуда на КиМ мора да одражава етнички састав становништва- подвукао је Симић.
Он је подсетио и на случај да се Албанац припадник КБС , који је како је рекао, пуцао и покушао да убије српску децу данас налази кући.
– То је човек који је сада оптужен ѕа изазивање опште опасности а не за покушај убиства. Очигледно да живот детета на простору КиМ у очима правосудних институција Приштине не вреди, да свако може да уради шта год хоће, шта год му се прохте и за то неће сносити никакву одговорност- рекао је Симић и додао:
– Нити Српска листа, нити српски народ а и руководство државе Србије у Београду неће пристати на такав развој догађаја. Упозоравали смо да ћемо напустити институције, напустили смо их, не из хира, већ као крајњу меру и реакцију на оно што је Приштина урадила Србима на КиМ, упозоравали смо да не могу да хапсе људе, сећате то је изазвало реакцију целокупног српског народа децмбра прошле године, сада и данас упозоравамо престаните са репресијом.
Наводи да Приштина константно ускраћује сва права Србима.
– Приштина сматра да су наше образовне институције илегалне. Да ли Срби треба да испишу децу из школа? Не. Здравствени центар карактеришу као илегалан. Нећемо то поштовати. Приштина на жалост користи бруталну силу против српског народа, и то је изазвало реакцију Срба. Кажу да су проблем избори и барикаде, а Србима су забранили да гласају на референдуму. Да ли неко пита која права имају Срби? Зато смо и напустили институције. Рекли смо да не хапсе Србе, а они прогласе кривим некога после петминута, зато ћемо увек бранити нарођ додао је Симић.
Како је навео, о радикалним акцијама се говори, јер се крше основна права, а како је навео, ни медјународна заједница не реагује.
– Не прихватамо њихово ћутање. Даћу себи за право да кажем да они нису у могућности да заштите права Срба на Косову. Ако мисле да праве нову реалност, нећемо се сложити са тим- нагласио је Симић.
С.К.

Подели на: