Најновије вести

Срби обележили Задушнице на гробљу у јужном делу Косовске Митровице

Грађани из северног дела Косовске Митровице организовано су јутрос на Митровске задушнице посетили православно гробље које се налази у јужном делу града. Обилазак овог гробља као и увек изнова изазива трагичне емоције и осликава страдање Срба и њихових светиња на овим просторима.

 

 

Слика на православном гробљу у јужном делу Митровице непромењена. Оскрнављени и порушени гробови увек изнова стварају дубок осећај туге и неверице.

“Годинама ово затичемо, све је горе и горе, тешко много тешко”.

“Види се само, да ништа човек не објашњава. Порушено је, негде мало очишћено, али то је врло мало, мора да се обилази колико може”, речи су присутних.

Срби не одустају да посете гробове својих најмилијих на земљи где су вековима живели и где су сахрањивани њихови преци.

“Наша је обавеза да долазимо, да се молимо за покој душе оних који овде почивају, да упалимо свећу, да окадимо гробове, јер данас је дан намењен њима”, рекао је за ТВ Мост протојереј-ставрофор Милија Арсовић истичући да стање које затичу у свету нема нигде.

“Они који су јуче и ових дана имали обавезу да очисте ово гробље једноставно нису то одрадили, народ долази овде да обиђе своје сроднике, то је наша обавеза и увек ћемо да долазимо јер овде наши Срби почивају ”, каже протојереј Милија.

Православно гробље у јужном делу Митровице у више је наврата од 1999. године скрнављено.

И док је ово гробље место туге због порушених и уништених гробова у северном делу Митровице на муслиманском гробљу нема ниједног порушеног и оштећеног споменика.

То је нажалост један од истинских показатеља живота и опхођења према Србима и њиховим светињама на Косову.

Подели на: