уторак, 17. маја 2022. | 10:06
Најновије вести

Срби са КиМ бесплатно на операцији катаракте и глаукома у Београду

Након офтамолошког прегледа у јануару, 24 пацијента из Штрпца уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију дошло у Београдски офтамолошки центар како би бесплатно оперисали катаракту или глауком.

 

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић, обишао је пацијенте који су дошли на операцију и рекао да доброчинство у Србији постоји и да се добри људи боре за то.

“Један пример доброчинства је управо ово данас. Приватна клиника која потпуно бесплатно лечи Србе са КиМ, која је обавила преко 500 прегледа на територији КиМ и на којој је оперисано преко 100 људи”, рекао је Ђурић.

Рођица Стојковић из Штрпца уручио је поклон слику Шар планине др Владимиру Петовићу и ординацији у знак захвалности што су се потрудили да помогну људима на КиМ, а који нису у прилици да овакве операције ураде о свом трошку.

“Овакве акције много значи за нас и неизмерно сам захвалан људима који су дошли да нам помогну нама свима”, рекао је Стојковић.

Када се држава нађе у проблему, објашњава др Владимир Петровић, инат је био први који нас је мотивисао да помогнемо људима на КиМ.

“Проблеми са видом су свуда исти, обилазимо старе људе и најчешћи проблем са којим се сусрећемо је катаркта и глауком. Прегледи које радимо на КиМ подразумевају све патологије офтамологије”, објаснио је др Петровић.

Директор Дома здравља у Штрпцу др Саша Крстичић рекао је да овакав вид акција много значи за све оне који живе на КиМ.

“Ови људи нису имали прилике до сада да на овакав начин буду третирани, да бесплатно ураде овакве операције, јер би ово био значајан материјални издатак за људе. Волео бих да се овакве акције организују код нас, и да други стручњаци дођу да нас обиђу”, каже Крстичевић.

За четири године тим офтамоглога предвођен др Владимиром Петровићем обавио је пет оваквих акција на КиМ, оперисано је преко 100 људи потпуно бесплано, а наредна акција је у плану да се обави у Грачаници.

Подели на: