Најновије вести

Срби са КиМ ће морати да пређу и до 150 километара да би гласали

За око 100.000 бирача са подручја Косова и Метохије гласање на изборима биће омогућено у најближим општинама централне Србије. Пред њима је више отежавајућих околности – од 50 до 150 километара које морају да пређу, затим контрола на административном прелазу и проналажење бирачког места.

 

 

Забрана референдума у јануару ове године наговестила је да се идентичан став власти у Приштини очекује и за председничке и парламентарне изборе. Дакле, у српским срединама, неће их бити, као што их је било све до ове године.

Око 100.000 бирача да би гласали мораће да превале између 50 и 150 километара. Друга отежавајућа околност биће контрола на административним прелазима, а трећа проналажење гласачког места.

Она су организована у Тутину, Рашки, Куршумлији и Врању.

Већина гласача са Косова и Метохије који се сутра буду одлучили да пођу на гласање учиниће то аутобусима, које су им обезбедиле локалне самоуправе и организације у којима раде. Један део ће ићи и приватним аутомобилима.

У Рашки и Тутину, односно Рибарићу, гласаће бирачи из општина северног дела Косова и из средина у Метохији.

У Куршумлији ће моћи да гласају житељи централног дела Косова, док ће гласачи из Косовског поморавља и Штрпца гласати у Врању.

У централи полиције у Приштини РТС-у је речено да ће будније пратити збивања и реаговати према развоју ситуације. Најнапетије може да буде на пункту Јариње, где је и иначе технички ограничен проток људи, тако да може да дође до застоја.

На аутобусима неће бити дозвољено истицање државних симбола Србије, а за пружање безбедности биће спремни и припадници Еулекса и Кфора.

Из појединих амбасада западних земаља у Приштини саопштили су да очекују несметано кретање гласача.

Нема конкретних наговештаја да ли ће власти у Приштини сносити последице за забрану одржавања српских избора, а једна од порука која се данас чула из косовске владе је понављање ранијег става, да им дијалог са Београдом није на првом месту.

Подели на: