понедељак, 29. маја 2023. | 23:18
Најновије вести

Срби са Косова: Нема компромиса око универзитета

Универзитет у Косовској Митровици је био, јесте и биће део образовног система Републике Србије и око тога не може бити компромиса, поручује у изјави за РТС ректор тог универзитета Раде Грбић. Игор Симић каже да нико од посланика Српске листе неће гласати за закон који би омогућио укључивање тог универзитета у косовски образовни систем.

 

Универзитет у Косовској Митровици је једина високошколска установа на српском језику која изводи и наставу по плану Владе Србије. Нацрт Закона о високом образовању на Косову предвиђа да статут, организација и унутрашње процедуре те установе буду “у складу са централним законодавним оквиром Косова”.

Разговор Андрије Игића са Игором Симићем и Радетом Грбићем

У косовском министарству образовања кажу да је “неразумно да институција на Косову настави да функционише по српском плану и програму”.

Ректор српског Универзитета у Косовској Митровици Раде Грбић, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетио је да је право на образовање једно од основних људских права.

Најаву власти у Приштини због тога оцењује као покушај гушења људских права Срба на Косову и Метохији, а крајњи циљ је, каже, да се наведу на исељавање или на асимилацију.

Чланство митровичког универзитета у међународним организацијама је, сматра Грбић, својеврсна заштита од намера Приштине.

“Универзитет са привременим седиштем у Косовској Митвровици је равноправни члан Конференције универзитета Републике Србије и, што је још значајније, равноправни члан Европске асоцијације универзитета при којој смо регистровани као универзитет у образовном систему Републике Србије са наставом на српском језику, тако да и то представља једну од значајних заштита нашег универзитета”, објашњава Грбић.

Још један у низу притисака

Грбић каже да још нико из Приштине није с њим ступио у контакт у вези са евентуалном изменом статуса српског универзитета.

“Недвосмислени став свих студената, наставника, запослених јесте да око Универзитета нема компромиса. Овај универзитет је био, јесте и остаће у образовном систему Републике Србије. Свако друго решење, промена статуса овог универзитета би довела у питање опстанак српског националног бића на Косову и Метохији”, упозорава ректор.

Међутим, да би закон који би омогућио промену статуса Универзитета био усвојен, неопходни су и гласови Српске листе.

Посланик Српске листе у косовској скупштини Игор Симић каже за РТС да је најава из Приштине још један у низу притисака.

“Врло добро знају да је Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици један од стубова опстанка Срба на овим просторима и зато је трн у оку пре свега онима који желе да заузму север Косова”, сматра Симић.

Напомиње да га не би изненадили било какви једнострани потези Приштине. Ипак, указује на чињеницу да, правно гледано, Закон о високом образовању на Косову не може да буде усвојен без четири гласа посланика Српске листе.

“Срби то ни на који начин неће дозволити, нити ће иједан посланик Српке листе пружити подршку таквом сценарију”, изричит је Симић.

Универзитет у Косовској Митровици похађа око 8.000 студената, а знање са њима дели 1.300 запослених.

Подели на: