Најновије вести

Срби за Србе донирали вредну опрему за стоматолошку ординацију у Ораховцу

Захваљујући Хуманитарној организацији ,,Срби за Србе“ стоматолошка ординација Дома здравља Ораховац, богатија је за сет опреме која ће омогућити двојици стоматолога који раде са пацијентима из Ораховца и Велике Хоче, бржи и квалитетнији рад.

 

Срби за Србе донирали вредну опрему за стоматолошку ординацију у Ораховцупрема у вредности од 1500 евра је на молбу и уз ангажовање стоматолога Игора Левића купљена за стоматолошку ординацију у Ораховцу од фирме ,,Профидент“ из Чачка, а новац је, како то често бива кад је помоћ Српском народу на Косову и Метохији у питању, ишао преко Фонда манастира Високи Дечани.

-Шаљемо неизмерну захвалност организацији Срби за Србе што су нам омогућили да добијемо ову опрему – рекао је стоматолог Игор Левић и додао:

-Цела акција је реализована у веома кратком периоду, и то да кажем случајно.  Приликом једне интервенције ја сам гласно размишљао и у разговору са мојом асистенткињом рекао да би  много брже и лакше урадили третман зуба, ако бисмо имали ендо-мотор и пропратну опрему која уз њега иде. У разговор се укључила директорка Гимназије у Ораховцу Добрила Витошевић, која је тих дана била мој пацијент, рекавши да ће заједно са професорицом Оливером, покушати да помогне да набавимо потребну опрему. Чим сам направио списак потребне опреме, Оливера је контактирала људе из организације Срби за Србе, и они су на нашу велику радост, одмах прихватили наш захтев  и ево за само месец дана опрема је стигла у Ораховац. Ја сам презадовољан и презахвалан,  јер знам колико ће ово помоћи свим мештанима Ораховца и Велике Хоче који дођу у нашу ординацију и затраже одређену интервенцију стоматолога.

По речима доктора Левића, опрема је веома значајна, посебно ако се има у виду да су Ораховац и Велика Хоча места доста изолована од других српских средина, а осим једног аутобуса који три пута недељно саобраћа до Косовске Митровице, других организованих превоза већ двадесет година нема. У месецима када хара вирус короне била је и та аутобуска линија у прекиду, па је веома важно да пацијенти могу овде да добију потребну помоћ стоматолога и друге врсте лекарске помоћи.

-Опрема коју смо добили је нова ера у нашој стоматолошкој ординацији-каже видно обрадован доктор Левић. Већ од данас ћемо бити у могућности да пацијентима урадимо комплетну машинску ендодонцију зуба. То је процедура чишћења и препарације канала корена зуба што је раније трајало и по сат и више времена, јер је рађено ручно. Сада ће трајати краће и биће мање напорно и за пацијенте и за нас.

У стоматолошкој ординацији амбуланте у Ораховцу са доктором Игором у раду са пацијентима се смењује и доктор Милисав Рајичић. Пацијената има, некад више некад мање, а осим Срба који живе у Ораховцу и Великој Хочи, помоћ често добију и припадници других националности, ако је затраже.

-Колега Мића и ја се трудимо  да максимално изађемо у сусрет свим пацијентима. Код нас сем Срба  често затраже помоћ пацијенти Роми, Албанци, Горанци.  Ми  смо лекари терапеути и по нашим могућностима помажемо свима који затраже нашу помоћ. Наравно, не можемо због недостатка материјала да им урадимо неке естетске захвате, али увек можемо да им укажемо помоћ кад су проблеми са зубима у питању.

– Ако у неком наредном периоду буде донатора, значила би нам и набавка аутоклав апарата за стерилизацију никл-титанијумских игличастих система које смо добили-наставља доктор Левић. – То је стерилизатор који стерилише под притиском водене паре, доста је скуп, као што је скупа и ова опрема коју смо добили, али за сада смо презадовољни па се још једном захваљујем свим људима који су својим прилозима допринели куповини ове опреме преко организације Срби за Србе и наравно манастиру Дечани који су помогли да се све овако брзо реализује.

Дом здравља у Ораховцу у којем се налази стоматолошка ординација, од 1999.године функционише у малој згради у горњем делу Ораховца. Услуге примарне заштите пацијентима пружа доктор опште праксе Достана Грковић, а на даље лечење пацијенти се упућују у Косовску Митровицу удаљену два сата вожње, или у Лапље село, које је на удаљености од сат времена. Пацијенти су у већини случајева приморани да сами организују превоз на даље лечење, јер санитетско возило које Дом здравља поседује је доста старо и користи се само када су најхитнији случајеви у питању. Недавно је организација Здравље Божури покренула акцију за прикупљање новца за набавку новог санитетског возила, али је акција услед појаве вируса ковид 19 и немогућности организовања различитих хуманитарних активности  на којима би се прикупио новац стала. Медицинско особље ораховачке албуланте, а и пацијенти се надају да ће се акција наставити, па да Дом здравља Ораховац ускоро добије и ново санитетско возило.    О. Радић

 

 

Подели на: