понедељак, 16. маја 2022. | 17:34
Најновије вести

Србијa и Анголa: Потписана четири документа

Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је у Београду са министром спољних послова Републике Анголе Тетеом Антонијом, а након састанка потписана су четири документа о унапређењу сарадње две земље.

Никола Селаковић је нагласио да су то важна четири документа којима се ствара основа за продубљивање традиционалне и историјске сарадње Србије и Анголе, која ће бити проширена бројним новим споразумима који су у припреми.

Антонио је навео да су реформе спроведене у Анголи створиле објективне услове за јачање сарадње и амбијент који може да донесе више инвестиција Србији.

“Србија је чврсто опредељња за развој сарадње са државама Африке, а на том континенту за нас из Србије посебно место има Ангола”, рекао је Селаковић на конференцији за новинаре.

Он је навео да је на састанку било речи о великим потенцијалима за разовој сарадње која не би требало да буде сведена само на трговину, већ на инвестиције.

“Обе државе стоје на позицији стриктног поштовања правила и принципа међунарондог јавног права, као темеља очувања равноправности и мира у читавом свету”, рекао је Селаковић, који је колеги из Анголе захвалио још једном на јасној и принципијелној подршци територијалном интегиретету и суверентиту Србије, као и на подршци у свим међународним организацијама и привржености ставовима Србије и очувању територијалног интегритета.

Обострано интересоване у области привреде, пољорпвиеде, орбазовања
Шеф српске дипломатије нагласио је да је много питања о којима ће још разговарати са пријатељима из Анголе, а тичу се сарадње у циљу унапређења односа.

“Наша сарадња се не огледа само у политичким консултацијама два министарства, постоји обострано интересоване у области привреде, пољопривреде, орбазовања, трговине и свакако и у обалсти одбране и безбедности”, рекао је Селаковић.

Министар је и изразио уверење да ће данашњи Меморандум о сарадњи привредних комора допринети да бројни потенцијали буду коришћени на прави начин и да ће повећати економску размену између две земаље.

Подсетио је да је узајамано разумевање и подшка, осведочена и чињеницом да је председник Анголе Жоао Лоренсо, поводом Дана државности Србије, одликован највишим одликовањем наше државе.

Министар Анголе изразио је задовољсто што је у разговору Селаковићем открио, као је рекао, велики квалитет у пријатељству, а то је да знају да се усагласе.

“Имамо одговорност да наставимо тај однос и ту везу и да јој додајемо садржај, да односи не буду предмет дипломатије већ однос два народа. Наше активности иду у том правцу”, рекао је министар, који је као и Селаковић подсетио да је ово њихов трећи сусрет у последњих седам месеци, као и да је делегација Анаголе била на обележавању 60 година од оснивања покрета несврстаних.

Ангола је, какао каже, доприносила процесу реформи и свих оквира, који ће створити објективне услове за продубљивање сарадње.

“Англола је замља у фази трасфорамције, у свим доменима створени су услови да можемо да сараднујемо, а имплементиране рефоме створиле су пословни овкир и амбијент који може да донесе више инвестиција Србији”, рекао је Антонио и подсетио да је Ангола пиронир у многим областима.

Он је подсетио и на пардокс, који, како је нагалсио, треба променти када је реч о Африци – воз који стиже на време никада није вест, већ онај који касни и изазива несреће.

Африка континтнт са много потенцијала
Афрички континет је много пута био жртва, рекао је Антонио и додао да је Африка континтнт са много потенцијала.

“Када то кажем мислим и на моју земљу”, рекао је он и нагласио да се пардокс мора исправљати – део смо континтета богатог у потенцијалима али са много сиромашних становника

“И преседник Лоренсо је такође цитирао парадокс и зато морамо да окренемо тенденције, да прерађујемо сривоине на лицу места како би донели више вредности за развој земље, а не само да извозимо сировине. Знамо да је политичка воља Србије способна да урди исто то што и ми желимо да урадимо”, рекао је Антонио и нагласио да две змеље у будућности очекује много добрих ствари и додао да ће отићи у Анголу задовољни.

Подсетио је да су јутрос пренели поруку предсеника Анголе председнику Вучићу и изразио задовољсто тиме што може да се измери амплитуда пријатељства између две змеље.

Двојица министара су поптисали Споразум који се односи на укидање виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

Селаковић и Антонио су пописали и Мемораднум о политичким консулатацијама два минисатарства, као и Меморандум о сарадњи две дипоматске академије, а представници привредних комора озваничили су Меморандум о међусобном разумевању.

Селаковић је изразио наду да ће Београд бити у прилици да угости и председника Лоренса, а свим грађанима те афричке земље поручио да у Србији могу увек да се осећају као код своје куће.

Подели на: