Најновије вести

Србија и Мађарска потписале два меморандума

Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало је једанаесто заседање Заједничке комисије за економску сарадњу између Србије и Мађарске, а председавали су министарка привреде Анђелка Атанасковић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

 

Након заседања Заједничке комисије, Анђелка Атанасковић и Петер Сијарто потписали су Протокол са 11. заседања, док су министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и Сијарто потписали Меморандум о разумевању између влада Србије и Мађарске ради продубљивања сарадње две земље у успостављању Програма за изградњу капацитета Западног Балкана.

Такође је потписан и Меморандум о разумевању између “Електропривреде Србије” и мађарске електро-енергетске компаније.

Догађају су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Будимпешти Иван Тодоров и амбасадор Мађарске у Београду Атила Пинтер.

Сијарто: Европској унији је потребна Србија
На заједничкој конференцији за медије, са министарком привреде Анђелком Атанасковић, Сијарто је нагласио да је веома важно да се Европској унији придруже све земље Југоисточне Европе.

Министар спољних послова и трговине Мађарске наводи да је Европској унији потребна Србија и да Мађарска неће остати неактивна све док ЕУ у том смислу не преузме конкретне мере.

“Европској унији је потребна Србија и веома је важно да се Унији придруже и земље Југоисточне Европе, а ми сматрамо да кључну позицију у овом региону има Србија”, рекао је Сијарто у Београду.

Истакао је да је Европској унији и у политичком и у економском интересу да Србија постане њена чланица.

“Мађарска неће остати неактивна све док се не преузму у том циљу веома конкретне мере”, поручио је Сијарто.

Атанасковић: Одлична економска сарадња Србије и Мађарске
Анђелка Атанасковић изјавила је да су и политички и економски односи Србије и Мађарске на високом нивоу, а да се то, истиче, огледа и по томе што та земља последњих година представља један од 10 најважнијих спољнотрговинских партнера наше земље.

На заједничкој конференцији за медије са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом, Атанасковићева је истакла да је Мађарска показала вољу и спремност да у наредом периоду још више продуби сарадњу са Србијом.

Изразила је задовољство што је данас одржано једанаесто заседање Заједничке комисије за економску сарадњу између Србије и Мађарске, а које ће, како каже, допринети даљем јачању односа две земље.

“Политички односи наше две земље су одлични, али никада није на одмет да се то још више унапреди. Одликују их и интензивни и бројни односи на највишем нивоу наших двеју држава, а наш циљ и задатак је да то још више унапредимо”, рекла је министарка привреде.

Додала је да ће даљем јачању свеукупних односа између две земље допринети и два меморандума која су данас потписана, Меморандум о разумевању између влада Србије и Мађарске ради продубљивања сарадње две земље о успостављању Програма за изградњу капацитета Западног Балкана и Меморандум о разумевању између “Електропривреде Србије” и мађарске електро-енергетске компаније “МВМ Енергетика”.

Брза пруга од Београда до Будимпеште
Говорећи о заједничким пројектима Србије и Мађарске, Атанасковићева је навела да је најважнији изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште и додала да је тај пројекат увелико у реализацији.

Тај пројекат ће, наглашава, још више допринети расту економских активности између две земље.

Министарка је навела да су оквирним Споразумом о економској и техничкој сарадњи који је потписан између Србије и Мађарске у области инфраструктурне сарадње, дат замајац и за сарадњу у области животне средине, управљања отпадним, саобраћаја…

“Циљ нам је да наша два народа живе у најбољим условима и да буду уважени и на једној и на другој страни”, нагласила је Атанасковић.

Додала је да је тема разговора Заједничке комисије била и то да Србија сваког дана напорно ради на унапређењу привредног амбијената и додаје да је са свим мерама подршке привреди и грађанима, наша земља успела у време највеће кризе да сачува своју привреду и радна места.

Атанасковићева је навела да ће се радити на томе да привредници из Срибије улажу у Мађарску, као и да мађарски привредници све више улажу у нашу земљу.

Подели на: