Најновије вести

Србија обележава 130 година у чланству ИПУ, Дуарте Пачеко пред посланицима Скупштине Србије

Србија ове године обележава 130 година чланства у Интерпарламентарној унији. Тим поводом председник те организације Дуарте Пачеко обратиће се посланицима на посебној седници Скупштине Србије. Пачеко је захвалио парламенту Србије на подршци приликом његовог избора за председника ИПУ.

 

Председник ИПУ је нагласио да је та организација једна од најстаријих мултилатералних организација са 179 земаља. Окупља 45.000 парламентараца из читавног света који представљају шест милијарди људи у свету.

“Захвалност коју желим да изразим јесте захвалност што сте се придружили ИПУ пре 130 година. Тиме сте се посветили дијалогу и мултилатерализму још од 19. века”, истакао је Пачеко.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић нагласио је да је на трећој конференцији интерпарламентарне уније 1891. године у Риму Србија је постала чланица.

“То је била и једна од првих међународних орагнизација у коју се Србија учланила, тако да нам је велика чласт што ће се председник ИПУ тим поводом у четвртак обратити Народној скупштини Републике Србије на посебној седници”, додао је Дачић.

Подели на: