Србија слави Дан државности

Србија данас и сутра обележава Сретење, Дан државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и дан када је 1835. године, проглашен први српски Устав.

 

Централна државна церемонија обележавања Дана државности одржана је у Марићевића јарузи у Орашцу, месту у којем је донета одлука о подизању устанка против Турака. Церемонију су предводили председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Државни и политички званичници честитали су грађанима и грађанкама Дан државности, уз подсећање на буну против Турака и Сретењски устав, као темељ модерне српске државе.

Гојковићева и Чубриловић су положили венце на споменик вожду Карађорђу.

Епископ шумадијски Јован служио је помен.

Изасланик председника Србије Никола Селаковић положио је јутрос венце на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Селаковић се уписао у спомен-књигу и извршио смотру почасне јединице Гарде Војске Србије.

Поводом Дана државности, председник Србије Александар Вучић уручиће одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Званичном обележавању претходила је почасна паљба припадника Гарде Војске Србије који су са Савског платоа на Калемегдану испалили 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Репрезентативни оркестар Гарде одржао променадни дефиле Кнез Михаиловом улицом у Београду, од Трга Републике до Калемегдана.

Престоница Србије је поводом државног празника украшена са две хиљаде српских застава, а до уторка, Мост на Ади и Бранков мост биће осветљени у бојама заставе Републике Србије.

Подели на: