среда, 22. септембра 2021. | 12:49

Србија Зимбабвеу донира вакцине и 65 тона прехрамбених намирница

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић и министар спољних послова Зимбабвеа Фредерик Шава потписали су уговор којим Србија тој земљи донира 30.000 вакцина. За Зимбабве је опредељена и помоћ од 65 тона прехрамбрених намирница. Селаковић је указао на то да Србија намерава да настави сарадњу са Зимбабвеом и осталим афричким земљама на принципима и вредностима као што су поштовање независности, суверенитета и територијалног интегритета.

 

Уговор о донацији Србије Зимбабвеу која се састоји од 30.000 вакцина против коронавируса потписали су у престоници те афричке земље министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова Зимбабвеа Фредерик Шава.

За Зимбабве из Србије је опредељена и помоћ од 65 тона прехрамбрених намирница, међу којима су брашно – 20.000 килограма, шећер, со и тестенине по 10.000 килограма и 15.000 литара сунцокретовог уља.

Селаковић је у Харареу, на заједничкој конференцији за медије са Шавом, указао на то да Србија намерава да настави сарадњу са Зимбабвеом и осталим афричким земљама на принципима и вредностима као што су поштовање независности, суверенитета и територијалног интегритета, али и немешања у унутрашње послове других држава.

Истакао је и да ће Србија, у складу са својим могућностима, наставити да помаже Зимбабвеу и другим афричким државама.

Селаковић је подсетио да Србија и Зимбабве имају деценијама дуге пријатељске односе и пренео је поздраве грађанима те афричке земље – од председника Александра Вучића и грађана Србије.

“Искреност и топлина ових поздрава одражавају нашу блискост и међусобно разумевање као представника слободољубивих нација”, рекао је Селаковић.

Нагласио је да као и у кључним тренуцима антиколонијалне борбе, када су Београд и Југославија дипломатски, морално, војно и на друге начине помогали ослободилачке покрете афричких народа, на исти начин данас Србија, у оквиру својих могућности, помаже пријатељском народу Зимбабвеа у изазовним и тешким временима за цео свет.

Селаковић је указао и на то да је и Зимбабве подржао нашу земљу у најтежим тренуцима током деведесетих година, тиме што је као нестална чланица СБ УН гласао против увођења санкција Београду.

“Тиме је Зимбабве заслужио вечну захвалност Србије. Вредности и принципи на којима је наша сарадња заснована у прошлости и на којима је визија наших државника била заснована и данас су релевантни. Мирно решавање несугласица, толеранција, једнакост, право на одрживи развој, поштовање”, казао је шеф српске дипломатије.

Одговарајући на питања новинара из Зимбабвеа, Селаковић их је упознао са начином на који се Србија суочила и бори против пандемије коронавируса и изразио уверење да ће у предстојећем периоду владе Србије и Зимбабвеа оснажити сарадњу када је реч о борби против ковида 19.

Министар Шава је истакао да Зимбабве високо цени то што им Србија помаже вакцинима против ковида 19 и изразио је наду да би наша земља можда могла да помогне да Зимбабве и почне да производи вакцине.

“Знамо да је Србија пријатељ Африке и Зимбабвеа”, рекао је Шава, поручујући народу у Србији да су веома захвални на донацији вакцина и хране.

Шеф дипломатије Зимбабвеа је нагласио да није изненађујуће то што Србија притиче у помоћ Зимбабвеу, у тешким тренуцима.

Подсетио је да је СФР Југославија, чија је Србија наследница, пружила велику помоћ у процесу стицања независности Зимбабвеа.

“Имали смо у прошлости велику сарадњу, трговали смо, размењивали искуства, компаније из Југославије су учествовале у градњи Зимбабвеа, а многе компаније попут ‘Енергопројекта’, су заправо српске компаније”, рекао је Шава.

“Успоставити опет дипломатска представништва”
Министар Шава изјавио је, током састанка са Селаковићем, да је изражена заинтересованост да се поново успоставе дипломатска представништва двеју држава.

Шава је, на заједничкој конференцији са шефом српске дипломатије, подсетио да у овом тренутку Србија нема амбасаду у Харареу, као ни Зимбабве у Београду.

Подсетио је да је Србија 2001. године преместила своју амбасаду из Зимбабвеа у Јужну Африку, а да је 2006. године Зимбабве променио локацију своје амбасаде и преселио је из Београда у Рим.

Навео је да Србија никада није у потпуности ни отишла из Зимбабвеа, јер је зграда која је у њеном власништву још увек ту.

“Зграда амбасаде Србије спремна је да буде усељена српским тимом који би дошао у поново отворену амбасаду”, казао је Шава.

“Зимбабве ће наставити да подржава Србију по питању КиМ”
Министар спољних послова Зимбабвеа Фредерик Шава истакао је да та афричка земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије када је у питању Косово и Метохија. Додао је да ће наставити и у будућности то да чине.

Шава је казао да Зимбабве подржава Србију по том питању зато што подржава чињенице и истину.

“Зимбабве је било уз Србију када је Србији нападнут територијални интегритет проглашавањем једностране независности Косова. Знамо да је и историјски и културно Косово део Србије и када смо подржали Србију у УН, ми смо то урадили јер смо препознали те чињенице”, казао је Шава.

Додао је да сматрају да је КиМ саставни део Србије, као и да ће наставити да подржавају Србију по том питању и убудуће, без обзира како би се то могло одразити на њих.

“Чинимо то јер верујемо у чињенице и истину и то су разлози зашто ћемо увек бити уз Србију у међународним форумима”, поручио је министар Шава.

Селаковић је званичницима Зимбабвеа уручио позив да 11. и 12. октобра у Београду учествују у обележавању 60. годишњице од прве Конференције Покрета несврстаних земаља.

Министар Шава је оценио да је то одлична и веома добродошла идеја и поручио да ће Зимбабве са великим задовољством учествовати на обележавању у Београду.

Никола Селаковић, који је синоћ допутовао у Зимбабве, у наредна два дана посетиће и Замбију, Анголу и Намибију, где ће предати вакцине против коронавируса, али и позвати званичнике тих земаља на обележавање 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Подели на: