Најновије вести

Србија званично пријатељ АСЕАН-а, министар Дачић потписао уговор у Џакарти

Србија је потписала Уговор о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији током 43. Самита АСЕАН у Џакарти. Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је да је за Србију ово изузетан догађај за унапређење сарадње са пријатељским земљама југоисточне Азије.

 

 

На свечаној церемонији, уговор је потписао први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић који у Џакарти има и низ билатералних састанака.

Уочи потписивања, министар Дачић је рекао да му је велика част да у име Владе Србије потпише инструмент о пријатељству и сарадњи.

“За моју земљу је ово изузетан догађај за унапређење сарадње са пријатељским земљама југоисточне Азије. Хвала на помоћи како би се процес приступања Србије привео жељеном циљу. Србија је, као што знате, наследница бивше Југославије. Ми смо поносни на деценијско пријатељство и снажне везе са земљама југоисточне Азије које сежу до педесетих година прошлог века, из периода оснивања Покрета несврстаних”, истакао је Дачић.

Подсетио је и да су међу оснивачима били Тито и некадашњи председник Индонезије Сукарно.

“Ми делимо изузетно пријатељска осећања према Индонезији и другим чланицама АСЕАН-а. Принципи којих смо се држали свих година су и принципи АСЕАН-а. Узајамно поштовање независности, суверенитета, једнакости, територијалног интегритета, националног идентитета, немешање у унутрашње односе других држава, решавање спорова мирним путем. И зато са великим задовољством данас потписујем Инструмент о пријатељству и сарадњи у југоисточној Азији”, поручио је Дачић.

Захтев за приступање Србије једногласно је одобрен на пленарном састанку министара спољних послова чланица АСЕАН-а у јулу.

Од првог поднетог званичног захтева протекло је пуних 10 година, а интерес за јачање сарадње са државама чланицама АСЕАН-а је све већи, наводи Министарство спољних послова.

Истичу да приступ отвара могућности за бољи дијалог и економску сарадњу са тим азијским блоком који ће према прогнозама до 2030. бити четврта светска економија.

Чланице АСЕАН-а по питању рата у Украјини имају сличан став као Србија – осуђују агресију, али не уводе санкције Русији. Шест од десет чланица не признаје једнострано проглашену независност Косова.

Инструмент о приступању, осим Србије, данас потписују Кувајт и Панама.

Подели на: