Најновије вести

Србима поново забрањен приступ храму Свете Тројице у Петричу

Обележавање литија и сечење славског колача у селу Петрич, општина Клина, и данас је расељеним Србима који су дошли да обележе овај празник онемогућено од стране КПС-а. “Прошле године на данашњи дан смо физички нападнути, данас нам полиција није дозволила да уђемо у двориште где се налази до темеља порушен храм Свете Тројице где смо требали да обележим празник заједно са свештеником”, рекао је Божидар Шарковић.

 

“И поред тога што сам обавестио полицију, КФОР и УНМИК, ОСЦЕ да ћемо данас да се окупимо на рушевинама храма Свете Тројице у селу Петрич није нам омогућен приступ.

Добио сам синоћ усмено одговор да нам од стране полиције скуп неће бити дозвољен. Јутрос смо са свештеником и расељеним лицима која живе у централној Србији отишли на своју одговорност и стигли до села Петрич.

Међутим, тамо нас је сачекао велики број полицајаца са дугим цевима и нису нам дозволили да уђемо у двориште храма Свете Тројице“, рекао је у изјави за нашу телевизију Божидар Шарковић.

Према његовим речима образложење које су добили јесте да није безбедно иако ниједан локални Албанац није био присутан нити је било каква претња постојала.

„Овај гест полиције је још једна порука повратницима да Србима нема места на овим просторима“, нагласио је Шарковић и додао да и поред инсистирања да пресечу славски колач то им није дозвољено.

Уз сагласност свештеника расељени Срби славски колач пресекли су у кући породице Пешић у општини Клина.

„Заједно са домаћином и мештанима који су кренули према Петричу, обавили смо сечење колача у кући породице Пешић“, рекао је Шарковић.

Подели на: