Најновије вести

Србима се забрањује да исповедају своју веру

Косовска полиција забранила литургију у храму Христа Спаса у Приштини

 

 

Свештеницима Станиши Арсићу и Зорану Гођевцу припадници косовске полиције нису дозволили да служе литургију у храму Христа Спаса у Приштини, поводом великог православног празника Спасовдана. Према речима свештеника полиција им је забранила да откључају цркву предходно им узевши докуметна.

Према речима свештеника Арсића, легитимисао их је и забранио откључавање цркве један полицајац, али се убрзо појавио већи број полицајаца који су стајали око њих.

-Нису желели да говоре на српском језику и кратко су нам задржали документа. После тога смо одлучили да се вратимо у цркву Светог Николе и у њој служимо празничну литургију, рекао је отац Станиша.

Храм Христа Спаса саграђен је у центру Приштине, али још увек није завршен. Власти у Приштини тврде да је подигнут нелегално у времену СлободанаМилошевића, на земљишту Универзитета. У Епархији рашко-призренској кажу да имају одлуку суда да је храм под патронатом цркве и да могу несметано у њему да служе литургије.

Због најновијег инцидента које су изазвале власти у Приштини саопшењем се обратила Канцеларија за Косово и Метохију  у коме се између осталог каже да је овакав нецивилизацијски поступак Косовске полиције директно дирогован од стране власти у Приштини и показује њихов однос према верским слободама на КиМ, СПЦ и верујућем српском народу.

”Србима на Косову и Метохији брани се да уђу у храмове и светиње, помоле се Богу и исповедају веру, док се храмови СПЦ свакодневно скрнаве и то је реалност с којом живе Срби на КиМ. Крајње је време да представници међународне заједнице јасно виде с каквим се прогоном суочавају Срби на КиМ и предузму одговарајуће кораке како би заштитили легитимна права и слободе српског народа у покрајини”, каже се у саопштењу Канцеларије за КиМ и подсећа да су прошле године на овом истом Храму исписани графити “Исус мрзи Србе”, уз бројне друге погрдне поруке.

Председник Српске листе Горан Ракић поводом забране служење литургије у храму Христа Спаса у Приштини каже да је то кршење основних људских права српске заједнице на Косову и директан удар на све Србе који живе на овим просторима.  Ракић истиче да је дубоко веровао да су овакве ствари на Косову прошлост и да народи који овде живе треба да раде на изградњи међусобног помирења и поверења уз поштовање свих вера.

”Ово што се јутрос догодило свештенству и верном народу који сем да обележе велики празник нису имали никакву другу намеру, не само да је лоша порука него и црвени аларм за међународну заједницу да се ствари морају назвати правим именом, а то је да не постоји једнакост међу народима и да се овим чином шаље јасна порука да Срби у својим светињама не могу слободно да проповедају своју веру као и то да не постоји верска равноправност. Ово је и показатељ да поред тога што се боримо на свим осталим пољима да створимо боље услове за живот нашег народа, мораћемо још одлучније да се боримо да се звоно са српских цркви чује свуда тамо где оне постоје”, казао је Ракић.

М.Ч.

Подели на: