Најновије вести

Српска листа: Ако до 1. јуна не престане репресија Куртијевог режима, уследиће одлучан одговор српског народа

Представници Српске листе дали су премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију рок до првог јуна да, како кажу, престане са репресијом над српским народом на Косову и Метохији  и да ће,уколико се ове или сличне акције наставе, уследити одлучан одговор српског народа.

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је на конференцији за новинаре након полагања заклетве градоначелника Северне Митровице и истицања заставе тзв. државе Косово на згради општине, да је искључиво залагањем Српске листе, председника Србије Александра Вучића и српског народа, сачуван мир.
Он је полагање заклетве новог градоначелника Северне Митровице Ердена Атићаокарактерисао као почетак окупација севера Косова и Метохије.
– На почетку желимо да нагласимо да смо залагањем Србије и целокупног народа и напорима успели смо да сачувамо мир и да спречимо народ да реагује на провокације које долазе од антисрпског режима Аљбина Куртија. Са некаквом фарсом, именовањем лажних градоначелника који су на лажним нелегитимним изборима изабрани са 3,4 посто, у нашој општини са мање један посто уписаних бирача, овим догадјајемзванично је почела окупација севера КиМ. И ова као и свака друга окупација има свој почетак и крај. Она ће се завшрити онда када то буду Срби одлучили – казао је Симић.
Поновио је да су Срби опредљени за мир.
– То смо показали и када су одржавани лажни избори 23. априла кад је мир сачуван присебношћу српског народа на позив председника Александра Вучића и Српске листе. И данас је сачуван мир, надљудским напорима како би обуздали народ да реагује. Нажалост поред Србије, Вучича и српског народа, не видимо да неко хоће да сачува мир. Ипак, стрпљењу је дошао крај- рекао је Симић.
Он је поручио да српски народ не може више да трпи прогон Куртијевог режима.
– Са тим у вези дајемо рок до 1. јуна Аљбину Куртију да престане са репресијиом над српским народом на простору КиМ. Да престане са некаквим отимањем српске земље коју он подводи под лажну експропријацију, да престане са шиканирањем српских грађана, хапшењем и креирањем неких лажних оптужница, да престане са прогоном, застрашивањем и нападима на Србе. Да  престане са притварањем Срба јер се и дан данас широм казамата на простору КиМ налазе Срби без икаквог доказа за кривицу или за оно што им се ставља на терет. Да престане са ускраћивањем основних и елементарних права српског народа, попут права на лечење, на образовање, права да попут свих другин народа у Европи у 21. веку имају право да бирају, да излазе на изборе и референдум а што је Србима на простору ким било ускарћено- истакао је Симићи поручио:
– Уколико се ове и сличне реакције наставе, првог јуна ће уследити одлучан одговор српског народа, право да срби опстану и одстану на својим огњиштима, бранићемо свим средствима.
Он је рекао да је рок до 1. јуна дат као простор још једном, свима, пре свега Аљбину Куртију и Приштини али и представницима Квинте и међународне заједнице да учине све да престане репресија над српским нродом  и додао да је реч о репресији која није плод појединачних акциоја већ институционалног насиља којем су изложени Срби.
Навео је и да су данас специјалци полиције на Бистричком мосту које је назвао “параполицијским јединицама које се нелегално налазе” једном грађанину одузеле регистарске ознаке КМ и написале казну у износу од 150 евра и уз шиканирање га упозорили да такве ознаке не сме да носи на територији тзв. Косова у наредном периоду.
– Поново се крши споразим, подсетићу вас да је Су и Дерек Шоле и Петар Стано говорили о том споразуму кој је договорен између Београда и Приштине,  да Срби имају право да користе регистарске таблице КМ које издају органи Републике Србоје, то се нажалост не поштује- казао је Симић.
На новинарско питање да ле се очекују “упади” у остале општине на северу КиМ Он је рекао да Српска листа апелује да се то не дешава и да то неће дозволити.
“Апелујемо, имали смо састанке и поручујемо да то нећемо да дозволимо поготово тамо где раде Срби и у српским зградама. Одлука о напуштању институција дошла је као реакција на репресију. Није само их само Српска листа напустила, већ сви Срби који су радили у косовским институцијама. Српска листа ће увек бити уз свој народ, као најјача српска политичка партија на северу Косова”, рекао је Симић.
Симић је казао да су последњи локални избори за српски народ и Српску листу неважеци и нелегитимини.
-Нећемо дати легитимитет људима који су изабрани са 100 гласова. Друга ствар, јос значајнија, чак и албански представници који су лажно именовани су добили дупло мање гласова него 2022. године. Мене би било срамота да будем на некој позицији, а да освојим један одсто гласова- рекао је Симић.
Упитан за поставлајње косовске заставе на зграду општине у Северној Митровици Симић је казао да је није видео.
-Нисам видео, али ако сте дошли овде можете уживати у погледу на стотине српских застава- поручио је Симић.
С.К.
Подели на: