Најновије вести

Српска листа: Курти са КиМ протерује све српско

Српска листа саопштила је да је под режимом Аљбина Куртија на делу протеривање свега српског са Косова и Метохије, али и јасно и јавно промовисање моноетничког Косова, а да најновији доказ за то долази са данашњег обележавања тзв. “Дана Косовских безбедносних снага”, оружане формације која не би смела да постоји по резолуцији СБ УН 1244, а чији припадници са Куртијем тај догађај прослављају уз карте Велике Албаније.

 

 

У саопштењу Српске листе се подсећа да је Велика Албанија творевина која је фактички постојала само за време Другог светског рата, као нацистичка творевина, која се простирала на територији Албаније, Србије, Грчке, Северне Македоније и Црне Горе, и која се распала након 1945. године и пораза нацизма и фашизма.

“Нажалост, идеја о Великој Албанији и њеном оживљавању наставља да живи у главама есктремиста, али нажалост, и политичких лидера у Приштини који је промовишу на институционалном нивоу и делују у правцу њеног оживљавања на терену пред очима међународне заједнице”, наводи Српска листа.

Да ствар буде још гора, истиче Српска листа, Курти у говору о овој формацији говори као о наследници тзв. Ослободилачке војске Косова, чији челни људи се данас налазе пред судом у Хагу, оптужени за почињене злочине над Србима, Албанцима и осталим грађанима, чиме се код српског народа још изазива неверица, страх и забринутост.

Додаје се да је слично поређење Курти дао и за косовску полицијску службу, али да пошто тада није било реакције међународних представника, иако смо то захтевали, то се данас поновило.

Због тога Српска листа захтева да Кфор, ЕУ, Еулекс, УНМИК, представници Квинте хитно реагују на то промовисање нацистичке творевине за чије време су страдале хиљаде Срба, Албанаца, Рома и осталих народа, и пошаљу јасну поруку да се противи ревизионистичком приступу историјских чињеница, као и да спрече злоупотребу институција за промовисање великоалбанске идеологије која изазива страх, несигурности и узнемирење свих грађана.

“Позивамо и све оне који баштине антифашистичке идеје и вредности, невладине организације, истакнуте појединце, професоре и медијске раднике да подигну глас и упитају одговорне из међународне заједнице да ли подржавају овакве поступке режима Аљбина Куртија и њега лично, и да ли сада стоје поносно уз тзв. Косовске безбедносне снаге са којима њихове Владе и армије сарађују, које промовишу нацистичке творевине из прошлог века, да ли су ово европске вредности ‘најдемократскије земље’ на Балкану како то каже Аљбин Курти?”, наводи се у саопштењу.

Српска листа истиче да је свако зло које је задесило Балкан, почело са таквим промовисањем тоталитарних и националистичких вредности и ћутања поштених и одговорних људи, због чега позивају све да реагују и на време спрече да се планови Аљбина Куртија остваре, јер ће то донети несрећу свим народима на Балкану, који желе да живе у миру и да се посвете бољој будућности своје деце.

Подели на: