Најновије вести

Српска листа: Незаштићени гласови из централне Србије

Члан косовске Централне изборне комисије Стеван Веселиновић потврдио је за РТС да су чланови Српске листе избачени из просторије где се бројање гласова обавља. Гласови из централне Србије тиме су остали незаштићени, рекао је Веселиновић.

 

Српски посматрачи су избачени из просторија Централне изборне комисије, након што су албански чланови комисије пријавили да коверте из централне Србије “имају чудан мирис”, наводе из Српске листе.

Шабовић: ОЕБС нема никакву улогу у пребројавању листића

Портпарол Мисије ОЕБС-а на Косову Сенад Шабовић изјавио је да ОЕБС није укључен у процесе пребројавања гласачких листића из Србије.

“Знамо шта се дешава у ЦИК-у, али не могу да дам неки став или оцену зато што немамо никакав увид у тај процес, ми нисмо били укључени у тај процес. Било је неких иницијатива, али то није одобрено и ОЕБС није био укључен у процес са тим ковертама из Србије”, рекао је Шабовић за “Косово онлајн”.

Он је подсетио да је ОЕБС пружао техничку асистенцију током избора у четири општине на северу Косова.

“Уз изговор да коверте са српским гласовима из централне Србије имају ‘чудан мирис’ албански чланови комисије су напрасно почели да се пренемажу како су отровани. У истој просторији су се налазили и српски посматрачи који нису осетили никакав мирис нити имали било какав здравствени проблем”, наводи се у саопштењу Српске листе.

Истиче се да су уз примену силе, и поред захтева члана Српске листе Стевана Веселиновића да остане уз материјал, он и сви наши посматрачи истерани, не само из просторије у којој се налазе гласови, већ из читаве зграде.

Веселиновић је потврдио за РТС овај догађај и рекао да је 3.700 листића из Србије сада незаштићено и да постоји могућност манипулације тим гласовима.

Из Српске листе је саопштено да су албанске политичке партије, уз асистентицију косовске полиције, ЦИК-а и осталих косовских институција започеле крађу српских гласова “у корист Рашића, Петровића, Раде Трајковић, Јаблановића и осталих послушних Срба”.

Српска листа наводи да се крађа гласова српског народа обавља “пред очима хиљада међународних представника, посматрача изборног процеса из САД, ЕУ, Немачке, Британије и осталих”.

Портпарол косовске полиције Даут Хоџа рекао је да су добили позив од чланова Централне изборне комисије из Приштине и оценио да је полиција реаговала у складу са законом.

Он је за Косово онлајн рекао да се присутнима у просторији за пребројавање гласова који су у ковертама стигли из Србије “погоршло здравствено стање и да је полиција морала да их склони са лица места”.

Портпарол Централне изборне комисије Ваљмир Ељези изјавио је да не може ништа да каже о случају наводног тровања ковертама са гласачким листићима из Србије јер се тај догађај није догодио у просторијама ЦИК-а, већ Министарства инфраструктуре.

Канцеларија за КиМ: У парламенту желе Куртијевог Србина

Канцеларија за Косово и Метохију упозорила је домаћу и међународну јавност да се припрема манипулација српским гласовима, са намером да се пошто-пото у приштински парламент “угура неки Куртијев Србин”.

“Бизарно је каквим се триковима Приштина служи како би у овој шовинистичкој фарси срушила изборни резулатат Српске листе, и поручујемо свима који мисле да прекрајање изборне воље српског народа може остати без последица да још једном промисле, јер ово фингирање тровања, које подсећа на догађај из 1990. године, јесте брутални пример изругивања демократији и људским правима”, поручује Канцеларија за КиМ.

Наводи се и да је Приштина учинила први корак ка потпуном укидању права Срба на слободну политичку вољу.

“Не улазећи у то да ли су албански чланови приштинске Централне изборне комисије одглумили алергију, или су добили ‘шовинијазу’ услед психосоматске реакције на присуство представника Српске листе, упозоравамо политичке актере у Приштини и њихове саветнике да се не играју са стабилношћу региона”, саопштено је из Канцеларије.

“О овој срамоти ће бити информисан читав свет, и ако ико мисли да ово политичко разбојништво и мангупирање може да прође, грдно се вара”, закључује се у саопштењу.

Подели на: