Најновије вести

Српска листа: Одлука ЦИК-а противзаконита

Одлука Централне изборне комисије којом се предвиђа да на предстојећим парламентарним изборима могу гласати само особе које имају косовска документа је противзаконита. Српска листа поднела је жалбу на ову противзакониту и противправну одлуку Централне изборне комисије која има за циљ да се Србима ускрати право гласа на слободну вољу, поручили су представници Српске Листе.

 

Председник Српске листе Горан Ракић је истакао да је одлука противзаконита и да је ћутање међународне заједнице забрињавајуће.

„Ову конференцију смо сазвали поводом одлуке ЦИК-а да ускрати право гласа Србима на Косову и Метохији. Шта то у преводу значи? То значи да лице које је већ уписано на бирачком списку, који је радила Централна изборна комисија, неће на дан гласања моћи да гласа иако закон каже да важећа лична карта или било који други документ служи само за идентификацију тог лица. Дакле ако се то лице налази на бирачком списку он има право да гласа. Међутим ЦИК је донела противправну одлуку да ускрати то право и да ускрати право на слободну одлуку бирача на дан избора 6. октобра“, рекао је Ракић.

Ракић је додао да је закон на снази од 2013. године и да су њим дефинисана идентификациона документа.

„Од потписивања Бриселског споразума 2013. године закон о општим изборима је на снази. Тим законом, тачније чланом 90, јасно је дефинисано да се за потврду идентификације могу користити сва важећа документа, личне карте, пасоши, без обзира на то ко је издао документ. Централна изборна комисија је издала упутство да тај документ мора бити издат на простору Косова и Метохије, што је противзаконито. Забрињава и упадљива ћутња међународне заједнице на све ово“, казао је Ракић.

Ракић је истакао да је једино Српска листа поднела жалбу Централног изборној комисији.

„Желим да упознам јавност да је једино Српска листа поднела жалбу Централној изборној комисији док се Ђиласове приватне странке попут Либералне странке Слободана Петровића, странке Раде Трајковић и Александра Јаблановића, нису противиле и чак нису уложиле жалбу што нас наводи до закључка да је ова одлука ЦИК-а донета на њихов захтев“, рекао је Ракић.

Потпредсеник Српске листе Далибор Јевтић рекао да је одлука донета како би се на предстојећим изборима умањила снага Српске листе.

„Ми смо тражили да се на нашу жалбу одговори у што краћем року. Последње информације су да постоји да снажна иницијатива која долази од стране албанских партија и од оних који су се пријавили на ове изборе који говоре за себе да су представници Срба, да овом одлуком која је противзаконита просто умањи снага Српске листе јер је готово сигурно да ће Српску листу на изборима подржати 99% оних који ће изаћи и гласати испред српске заједнице. Информације које имамо а били смо и у контакту са представницима међународне заједнице је да ће они разматрати ово питање. Оно што нас забрињава јесте да нема никакве јавне реакције и сви ћуте, као и Савез за Србију који је представљен у виду три политичке партије које су се пријавиле на овим изборима. Онда се питамо да ли су то услови који њима одговарају због којих неће да се пријаве или хоће да бојкотују наредне изборе у Србији“, рекао је Јевтић.

Додао је да је одлука политичка те да има улогу да умањи број Срба који ће изаћи на изборе.

„Ова иницијатива је покренута од стране појединаца или оних који себе зову политичким представницима Срба који су пријављени на овим изборима па тако и Рада Трајковић, Слободан Петровић, Ненад Рашић и Александар Јаблановић немају ништа против овакве одлуке. У претходним изборним процесима се ништа није мењало и самим тим ова одлука указује на то да она јесте политичка и има улогу да умањи број Срба који ће изаћи на предстојећим изборима. То забрињава зато што имамо велики број расељених лица која још увек нису остварила своја права на повратак на КиМ а ова одлука је уперена и против њиховог повратка“, казао је Јевтић.

Истиче да ће се већ данас састати са представницима међународне заједнице.

„Данас ћемо и докле год не добијемо одговоре на питања, разговарати са представницима међународне заједнице и затражити да се јавно изјасне око овог питања и очекујемо да панел на којем смо уложили жалбе одговори на наша питања. Они који су иницијатори оваквих одлука и они који на овај начин шаљу поруку да штите своје личне интересе а не интересе српског народа ће због оваквих политичких одлука бити кажњени на изборима а ми нећемо одустати као што нисмо ни до сада“, навео је Јевтић.

Поптредседник Српске листе Игор Симић је истакао да је ова одлука кршење закона и да се самим тим Србима онемогућава право гласа.

„Оваква одлука представља флагрантно кршење закона који је на снази јер је ЦИК себи дао право, противзаконито, да тумачи и допуњује закон, односно да мења закон својим административним упутством који је правни акт ниже снаге и за тако нешто апсолутно непримерено. Са друге стране, Србима се онемогућава право гласа као и право да бирају аутохтоне представнике српског народа на овим изборима“, рекао је Симић.

Он је подсетио да су ово већ трећи расписани парламентарни избори од потписивања Бриселског споразума те да жалба захтева хитно поступање.

„Подећам вас да су ово трећи парламентарни избори расписани од потписивања Бриселског споразума, да су у претходних седам година одржано више локалних избора и до сада нисмо имали овакву ситуацију. Оно што посебно упада у очи је ћутање међународних организација које би морале да реагују, пре свега ОЕБС, организација са кредибилитетом која се бави изборима. Са друге стране, жалба коју смо уложили захтева хитно поступање панела за жалбе у Приштини“, казао је Симић.

„Ми се надамо да политизација која је извршена, од стране ЦИК-а када је у питању овај проблем, неће захватити овај и панел за жалбе и да ћемо имати укидање оваквог упутства. Српска листа не захева бољи третман од других партија, већ захтевамо да се поштује закон и да се изборна правила не мењају током изборног процеса“, рекао је Симић.

„Чињеница јесте да је једино Српска листа подигла глас против ове антисрпске одлуке, једино је Српска листа уложила жалбу и данас ћемо имати разне састанке са међународним представницима и организацијама како би указали на ово кршење закона, док остали ћуте у нади да ће онемогућавањем права гласа Срба на КиМ, они профитирати и остварити политичку корист“, навео је Симић.

„Наставићемо да се боримо и позивамо грађане да на дан гласања, 6. октобра, не остану код својих кућа већ да онима који хоће да им отму право гласа покажу да ће бирати најбоље међу Србима и одабрати оне који ће се борити за њихове интересе а не ћутати“, закључио је Симић.

Подели на: