Најновије вести

Српска листа поднела жалбу косовском уставном суду због само једног министарства у Куртијевој влади

Представници Српске листе предали су жалбу косовском уставном суду оспоравајући одлуку скупштине приликом избора владе Аљбина Куртија, којом им је на управљање дато само једно министарско место.

 

 

Жалба је предата у име десет посланика Српске листе и посланика Јединствене горанске партије, у, како се у саопштењу каже, циљу заштите интереса српског народа.

“Жалбом се оспорава одлука Скупштине о избору Владе у Приштини од 22. марта 2021. године у којој је српском народу дато на управу само једно министарство иако је по уставу била обавеза да се доделе два”, истичу у Српској листи.

У њој очекују да ће косовски уставни суд одлучивати у складу са уставним правом поштујући права и интересе српског народа, али и осталих невећинских заједница.

“Истичемо да је одлука да се Србима ускрати правична заступљеност у институцијама на централном новопу противна свим правним актима. Наглашавамо да нама министарска места нису потребна зарад тих места, већ као средство којим се унапређују услови у којима наш народ живи на Косову и Метохији”, закључују у Српској листи.

На седници скупштине прошле недеље, изабрана је нова косовска влада на челу са Аљбином Куртијем, који је од 15 министарстава, једно – за повратак и заједнице, одредио за представнике Срба. Њиме руководи председник Српске листе Горан Ракић.

Подели на: