Најновије вести

Српска листа: Продужење притвора Спасојевићу и Рошићу “силовање правде”

Марку Рошићу и Недељку Спасојевићу, осумњиченима за умешаност у убиство Оливера Ивановића, продужен је притвор одлуком косовског правосуђа. Српска листа наводи да се тиме наставља “силовање правде у режији политичких кругова у Приштини и угњетавање Недељка и Марка”.

 

У саопштењу Српске листе се наводи да је “држати невине људе скоро годину дана у притвору казна без пресуде часним људима, од стране косовског правосуђа, који на овај начин жели да од наших суграђана под присилом изнуди исказ који им је потребан зарад политичких планова које су сковали у Приштини пре бруталног упада на север Косова и Метохије прошле године”.

Српска листа је подсетила тужилаштво у Приштини да је изнуда исказа кривично дело, како по међународним конвенцијама, тако и према косовским законима, и представља институционално насиље без преседана.

“Нема веће неправде и злочина него држати невине људе у казамату и један дан, а држање Марка и Недељка дуже од 11 месеци је злочин који се врши над њима, њиховим породицама али и целокупним српским народом, пред очима свих међународних мисија које зарађују новац причајући бајке о владавини права и поштовању људских и грађанских права на Косову и Метохији”, истиче се у саопштењу.

Српска листа захтева од надлежних органа да Недељка Спасојевића и Марка Рошића, али и остале неосновано ухапшене моментално ослободе, да јавности представе конкретне доказе којима располажу, а за које је тужилац који води овај процес у медијима изјавио да их нема.

Током акције косовске полиције на северу Косова и Метохије 23. новембра прошле године, ухапшени су Срби због наводне умешаности у убиство Оливера Ивановића.

Подели на: