уторак, 17. маја 2022. | 15:35
Најновије вести

Српска листа у Берлину: Интерес Срба на Косову је мир

Заједница српских општина, дијалог Београда и Приштине, таксе, као и тренутна политичка и безбедносна ситуација биле су теме разговора представника Српске листе и саветника немачке канцеларке Ангеле Меркел Матиаса Лутенберга у четвртак на састанку у Берлину.

 

Политички представници Срба са КиМ истакли су да тренутна реторика, последње изјаве појединих албанских лидера, као и одлуке које су против наставка дијалога не доприносе смиривању тензија на терену.

Истакнуто је да српски народ на Косову жели да живи без страха, у сигурном окружењу, без притисака који се услед тренутних политичких околности осећају у свакодневном животу.

“Интерес Срба на Косову је мир и стабилност и самим тим јасна је наша спремност да се уради све како би се мир обезбедио”, речено је на састанку.

На питање о односима Српске листе са званичним Београдом, политички представници Срба са Косова су, наведено је, јасно одговорили да је тај однос најпре природан и на највишем нивоу.

Представници Српске листе су у разговору нагласили да се договор о формирању Заједнице српских општина не имплементира и због чињенице да Приштина није ни на који начин санкционисана због неиспуњавања те обавезе.

На састанку је упозорено на опасност од дестабилизације ситуације кроз акције које се под изговором борбе против криминала и корупције спроводе на северу Косова.

Другог и последњег дана посете делегација Српске листе ће се састати са посланицима у Бундестагу Јосипом Јуратовићем и Манулеом Саразином.

У делегацији су председник Горан Ракић, потпредседник Далибор Јевтић и чланови председништва Братислав Николић и Саша Милосављевић.

Подели на: