Најновије вести

Српске судије на северу КиМ протестују због пресуде Тодосијевићу

Српске судије у судовима на северу Косова и Метохије тихо протестују због потврђивања пресуде Ивану Тодосијевићу, осуђеном на две године затвора, пренели су РТС-у извори блиски суду у Косовској Митровици. Српска листа најавила је да ће због пресуде Тодосијевићу размотрити учешће на предстојећим локалним изборима.

 

Апелациони суд у Приштини потврдио је првостепену пресуду Основног суда у Приштини којом је председник општине Звечан и посланик Српске листе Иван Тодосијевић осуђен на две године затвора због изјава о Рачку.

Српске судије тврде да је том одлуком прекршен Бриселски споразум који предвиђа да у предметима на нивоу Апелационог суда против српских грађана у већима морају да буду присутна два српска и један албански судија.

Тројица судија суда у северном делу Косовске Митровице одбила су да буду мањина у већу које је у Апелационом суду одлучивало о Ивану Тодосијевићу.

Српска листа најавила је да ће због пресуде Тодосијевићу, у консултацији са председником Александром Вучићем и њеним руководством размотрити да ли ће учествовати на предстојећим локалним изборима на КиМ.

Председници четири општине – Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток, саопштили су да ће због новонастале ситуације, након консултација које ће обавити унутар странке, размотрити да ли ће бити уопште могуће организовати предстојеће локалне изборе у тим општинама, јер је спровођење тих избора и учешће грађана са севера на њима засновано на Бриселском споразуму који је, како наводе, Приштина грубо прекршила.

Подели на: