Најновије вести

Српски гласови на удару албанских политичара

Косовска Централна изборна комисија саопштила је да је након поступка верификације, закључено да нема опасности за бројање гласачких листића пристиглих поштом из централне Србије. Политичари у Приштини су оштро критикују ЦИК и кажу да су српски листићи нерегуларни.

 

Упркос компликацијама са којима се суочава током овог процеса, ЦИК је посвећен очувању интегритета изборног процеса, сигурности функционера и процеса решавања овог случаја. ЦИК се захваљује надлежним властима на сарадњи у овом периоду”, наводи се у саопштењу.

Пре десет дана 12 верификатора ЦИК-а пожалило се на алергију и свраб приликом контакта са ковертама у којима су гласови пристигли из централне Србије. Због сумње у затрованост затражили су помоћ у приштинској болници. Након неколико дана испитивања потврђено је да нема контаминације, а верификатори су отпуштени из болнице.

Узорци гласачких листића послати су на лабораторијске тестове у иностранство. ЦИК је саопштио да тужилаштво и полиција настављају истрагу.

Под пуном заштитном опремом гласови из централне Србије јуче су отпечаћени и поново је покренута верификација, због које су четири члана Централне изборне комисије (ЦИК) затражила стопирање поступка пребројавања српских гласачких листића, тврдећи да су незаконито стигли на Косово.

Оштре реакције у Приштини

Из покрета “Самоопредељење” саопштено је да већ више од десет дана целокупно јавно мњење пажљиво прати неуспех Централне изборне комисије у поступању са гласачким листићима из дијаспоре.

“Били смо сведоци потпуно ненормалних сцена при бројању гласачких листића који су неправилно стигли из Србије, што је проузроковало проблеме у здрављу званичника Централне изборне комисије”, каже се у саопштењу покрета, чији председник Аљбин Курти, према преминираним резултатима гласања важи за следећег косовског премијера.

Из тог покрета је поручено да је неприхватљиво да ЦИК наставља са пребројавањем гласачких листића из централне Србије, без чекања на резултате лабораторијских тестова и резултата истраге косовске полиције.

И председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа позвао је Централну изборну комисију да провери легалност гласачких листиц́а који су стигли из централне Србије као подршка Српској листи.

“Најава да ће ови гласови бити обрађени за пребројавање, без одлуке ЦИК-а да ли испуњавају законски услов, утире пут легализацији шверца гласачких листића у будућности. Оваква ствар је покушана и на прошлим локалним изборима у Истоку, али су легалне власти спречиле такве сценарије који деформишу политичку вољу грађана Косова. На Косову не сме бити дозвољено незаконито гласање “, написао је Мустафа на свом Фејсбук налогу.

Пацоли: Страшно што се прихватају листићи Срба

Лидер Алијансе ново Косово Беџет Пацоли рекао је да је “страшно чути да се прихватају гласачки листићи Срба”, а да истовремено буду одбачени листићи албанске дијаспоре.

Указујући на неједнакост у третирању листића, Пацоли тврди да су српски гласачки листићи, достављени косовској пошти у приштинском насељу “Дарданиа”, лично од стране српског државног званичника.

“Постављам два питања: Зашто политичке странке не реагују на овај скандал и зашто су гласови српских грађана драгоценији од гласова наше дијаспоре”, написао је Пацоли.

И његов коалициони партнер, председник Иницијативе Нисма – социјалдемократија, Фатмир Љимај, заузео се против процесуирања гласова који су стигли путем поште из централне Србије.

“Данашњи покушај обраде и пребројавања нерегуларних гласова је покушај деформације воље људи. Гласови из Србије су нерегуларни и као такве, не треба их обрађивати. Они су у супротности са законодавством “, навео је Љимај.

Из централне Србије на Косово је стигло око 3.700 гласачких листића, у склопу ванредних парламентарних избора одржаних 6. октобра.

Подели на: