уторак, 21. фебруара 2023. | 16:01
Најновије вести

Срушена кућа Србину из Цернице

Запослени у администрацији косовске општине Гњилане јутрос су багерима почели да руше породичну кућу Јовице Миленковића из Цернице, који живи у тешким социјалним условима у шесточланом домаћинству са троје деце.

 

Председник Привременог органа Општине Гњилане Срђан Митровић оштро је осудио овај чин назвавши га вандалским и незаконитим. О томе је обавестио и министра за повратак и заједнице Далибора Јевтића, као и Српску листу, јер је, по његовим речима, то још један покушај притиска на преостале Србе на исељавање.

Преносимо интегрални текст саопштења Привременог органа Општине Гњилане:

“Данас, дана 18.02.2020.године у селу Церница, општина Гњилане, изненада је и без икаквог упозорења или најаве Општина Гњилане при привременим косовским институцијама ушла у породично домаћинство Јовице Менковића из Цернице са багерима и срушила породичну кућу овом домаћинству.

Ради се о шесточланој породици, са троје деце, која је живела у тешким социјалним условима и којој је Општина Гњилане током 90-их година доделила плац за градњу куће.

Ова породица поседује уредну документацију о томе, али коју Општина Гњилане при привременим косовским институцијама није уважила као релевантну.
Као председник Привременог органа на чијој се територији налази ово село ОШТРО ОСУЂУЈЕМ овај вандалски и незаконити чин општинских власти привремених институција.

Такође, обавестио сам о овим дешавањима и министра за повратак и заједнице, г-дина Далибора Јевтића, као и представнике Српске листе, имајући у виду да се ради о притиску и малтретирању преосталих Срба у овом мултиетничком селу, као и да овај догађај није једини, већ један у низу покушаја притиска на преостале Србе на исељавање”, наводи се у саопштењу председника Привременог органа Општине Гњилане Срђана Митровића.

Подели на: