Најновије вести

Штамцар: Историјски тренутак да Београд и Приштина реше проблем

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић Штамцар наводи да је историјски тренутак да Београд и Приштина реше проблем “једном за свагда”, наводећи да статус кво није решење.

 

Матеја Норчић Штамцар је на конференцији Одбора Скупштине Србије за европске интеграције рекла и да “сви добро знају” да пут Београда и Приштине ка Европској унији зависи од успостављања нормализације односа, јер, како је додала, Унија не жели да нестабилност у региону.

“Европска унија и све државе чланице су много пута позвале Косово да одмах повуче таксе (на српску робу) како би се вратили дијалогу. Сматрамо да за дијалог не постоји алтернатива. Ове таксе стоје Косову на путу ка ЕУ”, рекла је Норчић Штамцарова.

Истиче да је проширење ка Западном Балкану сада важније него икада и да је у интересу Уније да обезбеди стабилност и просперитет у свом директном суседству.

“Наш циљ је да избегнемо увожење нестабилности, а да извеземо стабилност. Ако инвестирамо у Западни Балкан, инвестирамо у стабилност и безбедност целе Европске уније”, рекла је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.

Како је рекла, са стратешког аспекта не би било мудро да ЕУ направи простор који би други међународни актери могли да искористе, а који нису у сагласности са ставовима ЕУ.

Истиче да је на Западном Балкану неопходан процес трансформације у коме ће друштва напредовати, наводећи да се то већ дешава, али да посао још увек није завршен.

“Може да се каже да су сви наши партнери напредовали током ових година, али различитим брзинама и интензитетом. Србија и Црна Гора су најдаље отишле у томе. Пре годину дана Северна Македонија је добила зелено светло и напредовала, као и Албанија. Надамо се да ће у јуну 2019. године на састанку савета сви добити зелено светло”, рекла је Норчић Штамцарева.

Додаје да у реформама такође напредују БиХ и Косово и Метохија.

“Ми сада радимо на важним инструментима као што су писање годишњих извештаја за сваку земљу и видећемо како ће се то одразити на закључке који ће бити донети у јуну”, навела је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.

Подвукла је да процес европских интеграција зависи од заслуга сваке земље појединачно, а али да све оне треба да се баве проблемима који постоје у владавини права и борби против корупције.

“Неопходно је да се оствари напредак у борби против корупције, борби против прања новца”, додала је Норчић Штамцарева.

Такође, указала је да све земље у региону морају још више да раде на помирењу и на решавању наслеђа прошлости.

“Сва отворена билатерална питања се морају решити пре приступања јер ЕУ не жели да увози билатерална нерешена питања”, истакла је заменица шефа Делегације ЕУ у Србији.

Указала је и да, уколико регион не напредује заједно, и свака земља појединачно не може направити велики напредак ка ЕУ.

“Регион мора да покаже да је спреман да преузму контролу над својом судбином, да превазиђе проблеме и да буде део заједничке будућности у ЕУ. ЕУ је спремна да настави с политичком и финансијском подршком нашим партнерима са Западног Балкана”, закључила је званичница Делегације ЕУ.

Поручила је и да су парламенти стубови демократије и да ту треба да се одвија дебата.

Подели на: