Најновије вести

Стано: 12. јула очекујемо наставак дијалога, али не и пресудни договор

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да статус кво који подразумева блокаду дијалога Београда и Приштине није одржив и да је добро што постоји договор обе стране да дођу у Брисел и наставе разговоре.

 

Петер Стано каже да ЕУ од састанака 12. јула у Бриселу очекује да то буде наставак процеса дијалога Београд и Приштине, али да нема очекивања да ће доћи до неког пресудно важног договора.

“Ово неће бити један од догађаја који ће резултирати неким пресудним договором. Ово је наставак дијалога и процеса коме је циљ рад на свеобухватном правно обавезујућем договору између Србије и Косова о нормализацији односа”, каже Стано.

Петер Стано је, говорећи о плановима за састанак преседника Србије Александра Вучића и косовског премијера Авдулаха Хотија, који је ЕУ заказала за недељу 12. јула у Бриселу, нагласио да су “очекивања висока” у смислу поновног покретања процеса који је у блокади од новембра 2018. године.

“Статус кво који подразумева блокаду дијалога није одржив и добро је што постоји договор обе стране да дођу у Брисел и наставе разговоре”, наводи Стано.

Упитан да ли ће ЕУ као посредник у дијалогу утицати на могућне теме разговора и конкретно одбацивање могућности промене граница као дела могућег решања, Стано каже да је ЕУ ту да “олакша дијалог, а не да намеће своје ставове”.

Истовремено, подсећа да је европска будућност за Београд и Приштину могућа само кроз дијалог коме посредује ЕУ.

“Није на нама да им наметнемо нешто, већ да им помогнемо да нађу начин како да дођу до нормализације односе важне како за регионалну стабилност тако и за процес приступања обе стране у ЕУ”, закључује Стано.

У Бриселу наводе и то да протести који се догађају у Београду, али и широм Србије, нису у вези са дијалогом заказаним у Бриселу и да се планови за наставак разговора не мењају.

Председник Александар Вучић требало би у суботу 11. јула у Бриселу да присуствује радној вечери коју за учеснике дијалога Београда и Приштине и ЕУ преговараче организује председник Европског савета Шарл Мишел.

Наставак дијалога на највишем политичком нивоу између Београда и Приштине очекује се да почне у недељу 12. јула, око 10 часова ујутру.

Подели на: