Најновије вести

Стано: Београд и Приштина да се моментално и безусловно врате дијалогу и спроведу договорено

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да Европска унија очекује од Београда и Приштине да се моментално и безусловно поново ангажују у дијалогу, почну да раде на деескалацији и да се моментално и безусловно врате испуњавању обавеза проистеклих из дијалога.

 

 

Петер Стано је на конференцији за медије поновио да сутра у Бриселу неће бити одржан дијалог Београда и Приштине на високом нивоу, већ засебни састанци председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са одабраним европским лидерима.
Он је потврдио да ће се на сутрашњем самиту Европског савета разговарати о дијалогу, као што се радило и на свим претходним самитима јер је дијалог, истакао је, веома важно питање за ЕУ.

“Платформа сутрашњих састанака је о недавној посети Лајчака Београду и Приштини за време протеклог викенда заједно са изасланицима и саветницима Италије, Француске, немачке и специјалним изаслаником САД. Лидери Београда и Приштине, председник Вучић и Аљбин Курти, позвани су у Брисел на засебне разговоре са европским лидерима. Нећу сада залазити у логистичке детаље, објавићемо их касније, али идеја је одржати ове састанке на маргинама самита Европског савета у знак подршке повратку дијалогу, јер је то главна порука Европске уније”, рекао је Стано.

Подели на: