Најновије вести

Стано: Брисел тражи информације од обе стране о раду МТС на Косову

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да у Бриселу разматрају одлуку Владе у Приштини да одузме лиценцу компанији МТС д. о. о, формираној на основу Бриселског споразума из 2013. године.

 

 

Европска унија тражи више информација од обе стране да би разумела импликације споразума из 2013. године и споразума о телекомуникацијама закљученог 2016, рекао је Петер Стано за Радио Слободну Европу на албанском језику.

МТС д. о. о. је компанија чији је оснивач “Телеком Србија” са 100 одсто акција, а крајем 2016. године добила је дозволу за рад на КиМ.

Влада у Приштини крајем августа одлучила је да одузме дозволу МТС д.о.о, због наводно “неуставних докумената” у регистру.

У случају МТС-а, разлог за одузимање је то што је у регистрацији једно од одговорних лица приложило пасош који су издали српски органи, у којем о месту рођења пише “Митровица Косово, Република Србија”.

Амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер изјавио је да је “поништавање сертификата о регистрацији српском оператеру мобилне телефоније на Косову “веома осетљиво питање, које Влада треба да решава у координацији са међународним партнерима”.

Ховенијер је пре неколико дана навео да је у току разговор специјалног представника Европске уније Мирослава Лајчака и Владе у Приштини о томе како да се реши ова ситуација.

“Не желим да прејудицирам ишод разговора, и не желим да трошим време на појединости, осим да кажем да смо подржали и подржавамо иницијативу специјалног представника ЕУ, који има одговорност за обезбеђивање пуне усклађености са свим Бриселским споразумима”, навео је Ховенијер.

Подели на: