Најновије вести

Стано демантује да је Приштина уручила Лајчаку предлог за одржавање избора

Заменик косовског премијера и главни преговарач у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими поднео је конкретан предлог специјалном изасланику ЕУ Мирославу Лајчаку под којим условима би могли бити одржани избори 3. априла, пренео је у недељу портал “Демокрациа”, али како је за Косово онлајн навео портпарол ЕУ Петар Стано “те тврдње једноставно нису тачне”.

 

 

На питање Косово онлајна да ли је “Бесник Бисљими заиста дао предлоге Мирославу Лајчаку под којим условима ће бити могуће организовати изборе 3. априла”, Стано је одговорио да “иако, као опште правило, никада не коментаришемо оно што нам партнери кажу, предлажу или дају, јер је на њима да то коментаришу, у овом конкретном случају могу да кажем да те тврдње испод једноставно нису тачне”.

“Ништа попут онога што описујете у наставку није покренуто нити је саопштено специјалном представнику ЕУ Лајчаку током његових разговора у Приштини прошле недеље”, навео је Стано.

Када су у питању избори који су заказани 3. априла, портпарол Европске уније је још једном “подсетио на како је навео познати став Брисела”.

“Дозволите ми да подсетим на наш веома познат став по питању (гласања Срба на Косову на српским листићима), који је саопштен у више наврата и на различитим нивоима. На странама је да се укључе у преговоре и пронађу потребне консензусом. ЕУ је спремна да олакша и пружи идеје у складу са европском праксом, али на крају одговорност за постизање споразума лежи на странама. Специјални представник ЕУ Лајчак је то врло јасно рекао својим саговорницима током своје прошлонедељне посете Приштини”, навео је Стано.

 

Подели на: