Најновије вести

Стано: Дијалог води ЕУ, поздрављамо иницијативе САД

Портпарол Европске уније у Бриселу Петер Стано изјавио је да су представници Приштине и Београда, уз домаћине Мирослава Лајчака и Жозепа Бореља једини учесници дијалога о Косову, а да ЕУ сарађује са Вашингтоном, са којим има исте циљеве у региону.

 

Стано је то рекао приштинским медијима, реагујући на најаву координатора косовске владе Скендера Хисенија да је тражио стално и активно присуство америчких званичника на састанцима у процесу дијалога у Бриселу.

“Пут ка Европској унији за Косово (такође и за Србију) пролази кроз дијалог који је омогућила ЕУ. ЕУ као организатор дијалога сарађује са Београдом и Приштином од 2011. године на свеобухватном споразуму за нормализацију односа. Учесници дијалога су представници Косова и Србије, а примили су их високи представник ЕУ Жозеп Борељ и специјални представник Мирослав Лајчак “, изјавио је Стано.

Он додаје да у Бриселу поздрављају иницијативе за подршку дијалогу који је омогућила Европска унија и наглашава да за дијалог имају сарадњу са партнерима из Сједињених Америчких Држава и да Вашингтон и Брисел имају исте циљеве у региону.

“Када је у питању укључивање треће стране у напоре да се помогне Косову и Србији да се договоре о свеобухватној нормализацији својих односа, поздрављамо све иницијативе које подржавају дијалог под окриљем ЕУ. За ЕУ су САД важан партнер. Имамо исте циљеве и за регион, а подршка САД дијалогу под окриљем ЕУ је добродошла. Ми комуницирамо са нашим америчким партнерима и о овом питању”, невео је Стано.

Подели на: