Најновије вести

Стано: Главни преговарачи Београда и Приштине у среду у Бриселу

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача биће одржана у среду, 7. јула, у Бриселу, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано.

 

Делегацију Београда предводиће директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, а Приштину, први пут као шеф преговарачког тима, потпредседник владе привремених косовских институција Бесник Бисљими.

Домаћин састанка техничких разговора делегација Београда и Приштине биће специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Иако је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ за крај јула најавио нову рунду дијалога на високом политичком нивоу, Петер Стано за Тањуг каже да ће се “могући састанак” између председника Србије Александра Вучића и премијера привремених косовских институција Аљбина Куртија најавити “када за то дође време”.

У дипломатским изворима у Бриселу наводе да ће се састанак на највишем нивоу заказивати у односу на постигнуто током експертских разговора око спорних тема.

Српска страна најавила је да ће на столу бити питања несталих, енергетике и ЗСО, коју Приштина није имплементирала већ 3.000 дана од потписивања договора.

“Ако се спорне теме не реше на техничком нивоу, заказаће се нови састанак експерата. Ако дође до договора, финализација ће бити на састанку на високом политичком нивоу”, речено је у Бриселу.

Подели на: