Најновије вести

Стано: Кфор је дао објашњење о патролама српске жандармерије на Косову

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да је објашњење за улазак српске жандармерије на Косово дао Кфор, и да би додатна питања у вези са тим требало упутити њима или властима у Приштини, преноси Газета Експрес.

 

 

Видели смо информације које је Кфор пружио. Даља питања требало би да буду упућена Кфору или надлежним косовским органима“, рекао је Стано.

Кфор је саопштио да су у Карачеву вршене синхронизоване патроле, које се спроводе од 2008. године.

„Дана 07. августа 2020. године око 17.20 сати, војници Кфора из Источне регионалне команде спровели су синхронизовану патролу са колегама из Војске Србије на административној граничној линији код села Ходоноц, у општини Каменица. Од 2008. године, синхронизоване патроле редовно заједнички врше Кфор и Војска Србије дуж административне граничне линије како би се обезбедила безбедност“, навео је Кфор.

У њиховом саопштењу се подсећа, да Кфор такође спроводи заједничке патроле са косовским безбедносним снагама у близини административне линије.

Два дана након што су припадници српске жандармерије виђени како патролирају у Карачеву, на истом том подручју уочено је патролирање косовске полиције.

Косовска министарка спољних послова и дијаспоре Мелиза Харадинај рекла да патрола српске жандармерије на територији Косова није одобрена јер, како је нагласила, нико нема мандат да патролира са српском жандармеријом.

Подели на: