Најновије вести

Стано о сукобу на КиМ: ЕУ не жели да излази са оценама и осудама док се не заврши званична истрага

Портпарол Европске уније Петер Стано каже да је јучерашњи састанак високих дипломата ЕУ са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, само једна од бројних дипломатских иницијатива које се одвијају поводом ситуације на Косову и Метохији, као и да ће се амбасадори земаља чланица ЕУ поново састати у току поподнева како би разговарали о томе.

 

 

Петер Стано наводи да државе чланице ЕУ разговарају о ситуацији и размењују информације о ситуацији на терену.

“Следећи састанак ће се одиграти данас поподне. Амбасадори земаља чланица ће се састати како би разговарали о ситуацији. То су политички процеси који се тренутно одвијају, разговара се о томе шта се тачно догодило и који курс акција ће земље чланице заузети”, навео је Стано на конференцији за новинаре.

Додао је да ЕУ не жели да излази са оценама и осудама док се не заврши званична истрага и не сакупе чињенице.

“Колико смо шватили истрага је још увек у току. Није завршена и у потпуности је спроводи косовска полиција. Еулекс и Кфор пружају помоћ на захтев. Морамо да видимо ко је организовао, а ко је извршио овај терористички напад. А одговорне би онда требало спровести правосудним органима, како би одговарали. ЕУ је била веома јасна”, истакао је Стано.

Указао је и да мисија Еулекса делује на терену КиМ као други безбедносни чинилац, у складу са својим мандатом, као и да може реаговати једино уколико косовска полиција од ње то затражи.

“Еулекс у складу са својим мандатом ради све што може како би пружио подршку косовској полицији уколико она затражи. И могу да потврдим да је сарадња до сада била веома добра. Еулекс извршава задатке које је од њега тражила и замолила косовска полиција и наставиће то да раде”, рекао је Стано.

Додао је да је шеф мисије Еулекса на Косову и Метохији генерал-мајор карабинијера Ђовани Пјетро Барбано у сталном контакту са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и информише га о новостима са терена.

Стано је нагласио да Борељ и Лајчак предводе дијалог на основу мандата 27 земаља чланица Уније и на захтев Београда и Приштине

“ЕУ као посредник у дијалогу може само да помогне странама да дођу до договора, али неопходне су спремност, храброст и жеља да до компромиса и конструктивних решења дође”, нагласио је Стано.

Подсетио је и да су све земље чланице ЕУ у последњем саопштењу изразиле пуну подршку Борељу и Лајчаку као медијаторима у дијалогу између Београда и Приштине.

Стано је додао да је ЕУ у константном контакту са свим учесницима у дијалогу и да са њима комуницира преко одговарајућих канала, а не преко медија.

“Најважније је у овом тренутку, када су у питању терористички напади, обавити потпуну истрагу и установити ко сноси одговорност”, закључио је Стано.

 

Подели на: