Најновије вести

Стано: Потребна спремности обе стране за конкретне помаке

Портпарол ЕУ, Петер Стано, каже да се у Бриселу тренутно ради на агенди и могућим резултатима следећег састанка у оквиру дијалога Београда и Приштине, али и напомиње да је предуслов за нову рунду разговора спремност обе стране да се договоре око конкретних позитивних помака.

 

Стано наводи да је и у Београду и Приштини показана спремност за напредовањем у дијалогу, али “спорије него што то ЕУ и САД желе”.

“Ми поздрављамо спремност председника Вучића и премијера Куртија да дођу у Брисел на следећу рунду дијалога на висолком политичком нивоу. ЕУ је спремна да организује такав састанак чим стране покажу спремност да се договоре о конкретним позитивним резултатима који ће донети добробит грађанима и покренути процес напред”, рекао је Стано.

На питање Тањуга да ли се специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак, из посета Београду и Приштини вратио са конкретним одговорима и информацијама потребнима за наставак процеса разговора о нормализацији односа, Стано каже да су обе стране током састанка са Лајчком и америчким изаслаником Габријелом Ескобаром показале посвећеност дијалогу и спремност да се крене напред, “додуше спорије него што земље чланице ЕУ и САД то желе”.

Портпарол ЕУ додаје да се у организацији нове рунде дијалога Београда и Приштине ради на планирању разговора на нивоу главних преговарача, тако и на нивоу лидера.

Подели на: