среда, 22. септембра 2021. | 09:43

Становништво забринуто и у неизвесности

Након акције специјалних полицијских јединица из Приштине ситуација у Лепосавићу мирна, али нестабилна.

 

Проносе се гласине о наводним новим хапшењима, јер су три полицајца за којима трагају полицијске снаге избегли прво хапшење. Списак за хапшење проширује се и на предузетнике који су нелегално пребацивали робу из централне Србије на територију Косова и Метохије.

Лепосавић, 30 . маја- Већ пола године је прошло од када су уведене таксе на сву робу која из централне Србије и Босне и Херцеговине, стиже на простор Косова и Метохије, а немогућност за легалан улазак ове робе створиле су велике проблеме како трговцима тако и целокупном становништву.

Појединци који су се на сваки начин довијали да пребаце робу , као и погранични полицајци, оптужени су криминал и корупцију и ових дана на најгрубљи начин неки од њих ухапшени су од стране специјалних јединица косовске полиције, док је неколико њих избегло хапшење.

Становништво је након прве акције хапшења забринуто и у неизвесности шта ће се даље дешавати. Ухапшена су четири полицајца са подручја општине Лепосавић, међу којима је и једна жена, а акцију хапшења избегла су три полицајца, па су грађани забринути од нових акција хапшења и узнемиравања. Све под плаштом ,,борбе против криминала и корупције,,косовски специјалци извели су бруталну акцију хапшења .

Породице ухапшених полицајца су разумљиво веома узнемирене и нису расположене за разговор за медије. Колико смо могли да сазнамо неки од њих су успели да ступе у контакт са ухапшенима и , како су нам рекли, ишчекују шта ће се даље дешавати.

Хронологијом дешавања, одмах након увођења такси на српску робу, градоначелници четири српске општине на северу Косова и Метохије поднели су оставке, да би на новим локалним изборима, 19 маја , били поново изабрани и очекује се да полагањем заклетви поново почну да обављају послове градоначелника по косовском систему.

Транзит српске робе, као и робе из Босне и Херцеговине на прелазу Јариње не обавља се више од шест месеци, јер су таксе од сто посто на нашу робу још увек на снази. Последњих месец дана несметано је почела да стиже само српска штампа која се може наћи у легалном промету на овдашњим киосцима.
Продавнице на овом подручју су добро снабдевене свом врстом робе. Шта ће се даље дешавати остаје да се види, а све у контексту решавања питања Косова и Метохије.

В.В.

Подели на: