Најновије вести

Старовић: Курти не одустаје од једностраних потеза, инсистирати на ванредној седници СБ УН

Државни секретар у министарству одбране, Немања Старовић каже за РТС да је неопходно инсистирати на сазивању ванредне седнице СБ УН о КиМ и на њој разговарати о веома тешком положају наших сународника. Наводи да, иако Аљбин Курти тврди да на терену већ два месеца има деескалације да је то далеко од истине.

 

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на свечаности предаје станова за избегле из БиХ и Хрватске да ће Србија тражити хитну седницу Савета безбедности УН пре октобра. Немања Старовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а истакао да је то један веома важан потез који ће бити користан у смислу даљег спровођења политике Републике Србије и у контексту заштите интереса српског народа који живи у јужној покрајини.

“Неопходно је свакако инсистирати на сазивању ванредне седнице Савета безбедности УН у складу са тактичком поставком, а опет повезано са ротацијом на месту председавајућег СБ УН, проценити најбољи могући моменат како би та иницијатива имала шансе за успех, а на тој седници је опет неопходно разговарати о веома тешком положају наших сународника“, навео је Старовић.

Иако, каже, можемо чути Аљбина Куртија који говори о томе да на терену већ два месеца имамо деескалацију, то је далеко од истине.

“И даље имамо константно распоређивање тих специјалних милитаризованих снага, косовске полиције у четири општине на северу Косова и Метохије, да се наши сународници с правом осећају веома угроженим, јер једино што ти Куртијеви специјалци умеју и знају да раде, то је да малтретирају наше сународнике сваког дана”, наводи Старовић.

Упозорава на то шта се одвија у претходних неколико дана, а то је, каже, покушај Куртијевих институција да иселе установе Републике Србије из зграде у Бошњачкој Махали, то је део северне Косовске Митровице.

“Говоримо дакле и о просторијама Канцеларије за Косово и Метохију, ПИО фонда, центра за социјални рад. То су оне установе које су од необичне важности, дакле, за свакодневни живот наших људи који живе и у Косовској Митровици, али и ширем подручју северног Косова и Метохије. И то је нешто што итекако може допринети даљој ескалацији“, наводи Старовић.

Напомиње да је добро с једне стране што смо “могли чути и неку врсту осуде од стране такозваног амбасадора САД у Приштини који је рекао да то представља нови једнострани потез који није координиран са представницима међународне заједнице“.

“Али бојим се да уколико опет таква изјава или саопштење не буде попраћено конкретним мерама којима би се спречила та нова једнострана мера Албина Куртија да ћемо сви заједно бити у новом проблему. И то само показује да Курти не одустаје од своје политике једностраних потеза, да сви његови потези имају за циљ даље притиске на Србе који живе на простору Косова и Метохије, посебно на северу наше јужне покрајине, и да нас чека веома веома тежак период. Додајмо томе и најаве о одлагању пописа становништва на простору КиМ, притиске које ће сасвим сигурно уследити и на Звечану Београда, али и на наше људе који живе на северу, повезано и са тим пописом који би требало да буде одржан за нека два месеца и са покушајем, претпостављамо сада већ новог одржавања локалних избора на северу Косова и Метохије у условима који нису промењени, условима у којима и даље имамо, нешто што бојим се и сувише наликује на неку врсту војне окупације севера Косова и Метохије и заиста је пред нама веома веома тежак период“, истиче Старовић.

Према његовим речима, Курти последње две године чини све да прекине везу између Београда и Срба.

“Ми имамо један образац који се показује на делу, а то је читав низ или серија једностраних потеза које по правилу иду у правцу појачавања притиска на наше сународнике. Оно што није добро у свему томе је што упркос некаквим вербалним осудама које долазе од стране држава Квинте оно што недостаје су конкретније, јасније мере које би биле примењене према Албину Куртију лично и према носиоцима власти у привременим институцијама самоуправе у Приштини. Докле год не будемо видели на делу конкретне мере, бојим се да све ове млаке осуде могу бити равне некој врсти прећутне сагласности, а прећутна сагласност је опет равно са издајништвом“, казао је Старовић.

“Формат у Атини био прилично тежак и неповољан”
Што се тиче самита који је одржан у понедељак и уторак у Атини, Старовић истиче да је тај формат за председника Србије био прилично тежак и неповољан.

“Али он је успео у тим нимало захвалним околностима, заиста да извуче максимум, дакле, за Републику Србију. Мислим да сви ми као грађани можемо бити и задовољни и поносни на оно што је председник Вучић на самиту у Атини постигао. Успео је, дакле, да у таквим околностима одбрани виталне националне интересе Републике Србије, да одбрани интегритет политичког курса који смо заузели првог дана, када је рат у Украјини започео, дакле, крајем фебруара месеца 2022. године.

Нисмо одступили, дакле, или иступили из оног оквира који је дефинисан за активности Савета за националну безбедност“, истиче Старовић.

Наводи да посматра и реакције у приштинским медијима.

“Можете уочити велико незадовољство па и огорченост управо приштинских медија ефектима самита у Атини. Због чињенице да, иако је то веома жарко желео, Аљбин Курти није добио прилику за билатерални сусрет са Володимиром Зеленским. Зеленски, дакле, у својим објавама није нити споменуо, а да оно што је негде изашло као једна од важних вести, која је потврђена, опет, са више страна, то је да је председник Вучић успео да својим маневрима интервенише на тексту, коначном, усвојеном тексту резолуције, дакле, где се не спомиње потреба за некаквим јачањем режима санкција према Руској федерацији“, додаје Старовић.

Једна од важнијих вести је, истиче, и то што је саопштено да нити Украјина, нити Грчка неће мењати свој став о непризнавању једностраног проглашења независности наше јужне покрајине.

Подели на: