Најновије вести

Старовић: Нема говора о злочину у Рачку, Приштина жели да измести фокус са својих обавеза

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је да је тужилаштво у Приштини расписало потерницу за хапшење 18 Срба који су, наводно, одговорни за догађаје у Рачку 1999. године. Државни секретар Министарства одбране Немања Старовић наводи за РТС да нема говора о томе да су у Рачку ликвидирани цивили и истиче да о томе сведоче и парафинске рукавице које су обављене. “Дакле ради се о људима који су носили оружје у рукама, нема говора о било каквим погубљењима, извештаји са обдукције о томе јасно говоре”, каже Старовић. Указује да спомињањем Рачка Приштина жели да измести фокус са онога што представља њене обавезе, а најважнија је формирање Заједнице српских општина.

 

 

 

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти саопштио је да је тужилаштво у Приштини расписало потерницу за хапшење 18 Срба који су, наводно, одговорни за догађаје у Рачку 1999. године.

Дуже од две деценије Србија покушава да одбрани истину о догађајима у селу Рачак, када је убијено 40 припадника такозване ОВК. Случај Рачак био је непосредан повод за бомбардовање тадашње Југославије.

Немања Старовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да спомињањем Рачка Приштина жели да измести фокус са онога што представља њене обавезе, а једна најажнија је, каже, формирање Заједнице српских општина.

Указује да и овог јануара, као и сваке године, сведочимо подгревању наратива о наводном масакру у селу Рачак.

“Мислим да је наша јавност већ довољно добро упозната са свим чињеницама. Упознати су и у иностранству да се радило о једној професионално спроведеној антитерористичкој акцији припадника МУП-а, о томе јасно говоре налази патолога, како наших, тако и свих патолишких тимова”, истиче Старовић.

Указује да није било злочина над цивилима у Рачку, већ да су тамо били људи који су носили оружје у рукама.

“Нема говора да се ради о ликвидираним цивилима, просто томе сведоче и парафинске рукавице које су обављене. Дакле, ради се о људима који су носили оружје у рукама. Нема говора о било каквим погубљењима, извештаји са обдукције јасно о тако нечему говоре”, истиче Старовић.

Мемоари Хелене Рант показују под каквим је притиском била

Гост Јутарњег програма указао је на сведочење финског патолога Хелене Ранте, која је у својим мемоарима описала под каквим се притисцима нашла док је писала извештај о Рачку.

“Ми имамо чак и сведочења која је у мемоарима изнела госпођа Хелена Ранта, шефица финског форезничког тима о томе под каквим је притиском па чак агресивним притиском, господина Вилијама Вокера, она била, да изађе на прес конференцију са некако довољно нејасним извештајем који би могао да послужи као основа за једну стравичну медијску кампању која је покренута о наводној ликвидацији, масакру цивила у селу Рачак, а све како би се пружило оправдање за агресију НАТО савеза на Савезну Републику Југославију”, каже Старовић.

Подгревање стереотипа да су Срби криви за све лоше

Указује да годинама уназад сведочимо томе да се додатно појачају стереотипи, да су Срби, наводно криви за све лоше што се десило деведесетих година, а како би се оправдао злочин агресије који је спроведен против наше државе.

“Оно чему сведочимо годинама уназад, па ево и сад последњих неколико дана јесте подгревање тих наратива са једне стране у западним медијима како би се ретроспектвно оправдао злочин агресије који је спроведен против наше државе”, каже гост Јутарњег програма.

А када говоримо о Приштини, додаје он, сврха, тог подгревања, те кампање којој сведочимо јесте то да се некако додатно појачају они стереотипи, оне црне легенде које су грађене деведесетих година о некаквој универзалној и претпостављеној кривици Срба за све лоше што је учињено током деведесетих, а како би се оправдао један апсолутно неприхватљив антицивилизацијски однос према припадницима српске заједнице на простору Косова и Метохије данас.

Приштина измешта фокус са својих обавеза, најважнија формирање ЗСО

Указује да Приштина има обавезе које не жели да испуни, да је све прихватљивија свест о томе да је приштинска страна крива за застој у дијалогу, да је на њој и на Аљбину Куртију да коначно крене са спровођењем сопствених обавеза, а да је формирање ЗСО најважнија обавеза која проистиче из Бриселског споразума.

Додаје да све то Приштина, жели да избегне, те измешта фокус.

“Потенцирање тих наратива, тих црних легенди конкретно у овом случају Рачка јесте у функцији измештања фокуса са онога што представља обавезе и очекивања од приштинске стране, а наравно да је формирање ЗСО најважнија обавеза која проистиче из Бриселског споразума “, оцењује Старовић.

У Давосу је светска политичка елита, наступ председника зато важнији

Говорећи о светском економском форум у Давосу, Старовић наводи да је наступ председника Србија Александра Вучића на економском форуму у Давосу значајнији тим пре што се на њему окупља светска елита.

“Светски економски форум у Давосу представља једну од најзначајнијих манифестација и сама чињеница да је Србија представљена на највишем нивоу јесте потврда да је наша држава у главном току планетарних збивања”, рекао је гост Јутарњег програма.

Према његовим речима, то није само економски већ политичко-економски скуп, на коме су инициране неке од најважнијих инвестиција за Србију.

“Са тим искуством верујем да ћемо имати и конктетне резултате, дакле добре вести за Србију. Економија, раст економије подижу укупне капацитете државе, јер што сте ви јачи, јачи је ваш утицај”, рекао је Старовић.

Додао је да је у том смислу пример Србије најбољи.

“Неупоредива је Србија од пре 10, 11 година и данас. Важно је истрајати на том питању опште националне консилодације која се спроводи у Србији”, рекао је Старовић.

Подели на: