Најновије вести

Старовић: Земанова изјава измиче тле званичницима у Приштини

Извињење председника Чешке Милоша Земана је веома важно јер измиче тло испод ногу приштинским званичницима који покушавају да оправдају то што одбијају да следе норме цивилизованог света и испуне оно што су прихватили и потписали, а враћајући се стално на 1999.годину, каже државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић.

 

Он истиче да Земанова порука има историјски карактер и да је тим чином чешки председник уградио важан ‘угаони камен’ у темеље српско-чешког пријатељства.

“То је изјава која остаје за историју, она има значај у садашњем времену, али је још важнија због будућности и нових нараштаја и генерација које долазе. Остаће записано у историјским књигама да је председник једне државе, која је чланица ЕУ и НАТО, са званичне позиције упутио веома важне речи саосећања и извињења”, рекао је Старовић.

За председника Земана каже да је један од ретких политичара који не размишља о политици, функцији коју обавља и каријери, већ да је личност која има довољно храбрости и одважности да доследно следи лични, етички императив.

Изјаве попут Земанове, истиче он, имају утицаја на то да се реинтерпретира наратив који се, како каже, усталио од 1999.године и на који Приштина покушава да се позива избегавајући да испуни обавезе које је прихватила.

“У Приштини то избегавају враћајући се стално на 1999.годину и покушавајући да покрену теме које су у потпуности неоправдане, попут захтева за ратном одштетом и покретањем сулудих тужби против Србије за наводни геноцид на простору КиМ”, каже Старовић.

Уверен је да ће председник Земан бити први у низу званичника држава чланица НАТО-а који ће јавно признати да је НАТО агресија против СР Југославије била противправна и да је представљала злочин против мира истичући да је нужно да дође до реинтерпретације и усаглашавања са истином.

“Ако нас је историја нечему научила, то је да сваки међународни поредак, ма колико био заснован на интересима који су једино трајни, о чему је још Черчил говорио, ипак мора имати у својим темељима и некакве етичке постулате”, наводи Старовић.

Како каже, такве постулате није могуће изградити уколико се свет, пре свега запад, и даље буде држао нетачних, лажних интерпретација којима се, указује Старовић, покушава да оправда брутална противправна агресија на једну суверену државу.

Упитан за реакције чешког министра спољних послова да је Земанова изјава ‘лични став’, Старовић каже да то јесте лични став храброг човека који следи свој категорички етички императив, али да има уједно и званични карактер јер је, како каже, у питању особа која представља јединство чешког народа и нације.

“Ми ћемо му на томе бити вечно захвални. Без обзира на то што практичних импликација у виду ставова владе Чешке неће бити, ова изјава остаје за историју”, закључио је Старовић.

Подели на: