Најновије вести

Стефановић: Нетачне тврдње Приштине о Интерполу

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да су апсолутно нетачне тврдње приштинских званичника да су се скоро сви учесници расправе на седници Извршног комитета Интерпола заложили да се захтев тзв. Косова разматра на Генералној скупштини и да представљају притисак на чланове Извршног комитета и то у тренутку док седница још траје.

 

Стефановић је, у изјави за Тањуг, појаснио да је реч о састанку на коме се не доноси коначна одлука о дневном реду предстојеће Генералне скупштине Интерпола која ће бити одржана у Чилеу, већ се само чланови Извршног комитета упознају са захтевом.

Коначни дневни ред, као и одлука да ли ће се апликација такозваног Косова уопште наћи на седници Генералне скупштине, биће познати тек два дана пре заседања, тачније у октобру, истакао је Стефановић.

“Упркос оваквим недопустивим притисцима на чланове Извршног комитета, наставићемо снажно да се боримо да заштитимо међународно право и наше националне интересе. Бранићемо суверенитет Србије, али и интегритет Интерпола”, подвукао је министар.

Стефановић је истакао да пораз у Дубаију приштинским званичницима очигледно није био довољан сигнал да притисци не могу да буду јачи од међународног права и правила Интерпола.

“Настављамо правну борбу, коју никада нисмо ни прекинули. Све чланице Интерпола ћемо још једном упознати зашто је политизација ове организације лоша по њен будући рад, али и по целокупну безбедност у свету”, навео је он.

Стефановић је рекао да ће Србија поново подсетити све чланице Интерпола да је, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, Косово и Метохија територија Србије и као таква не може бити део Интерпола.

“Такође, упознаћемо све са ‘Кореловом резолуцијом’, коју је усвојила Генерална скупштина Интерпола на заседању у Пекингу 2017. године, а која прописује да само државе које су чланице или посматрачи у УН могу постати чланице Интерпола, што такозвано Косово свакако није”, рекао је Стефановић.

Приштинска Коха раније данас је објавила да ће Генерална скупштина Интерпола гласати о захтеву Косова за чланство у тој институцији, позивајући се на тврдње заменика генералног директора косовског Министарства спољних послова Астрита Земаја.

Подели на: