Најновије вести

Стефановић: Приштина крши Бриселски споразум и угрожава безбедност Срба на Косову

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић истакао је, у разговору са министрима спољних послова Габонске Републике и Краљевине Есватини, да Приштина крши обавезе из Бриселског споразума и једностраним потезима угрожава безбедност Срба на Косову.

 

Како је саопштило Министарство одбране, Стефановић је том приликом упознао саговорнике, чије су земље признале Косово, са “флагрантним кршењем обавеза преузетих Бриселским споразумом од стране Приштине, као и континуираним једностраним потезима којима се угрожава безбедност српског становништва на Косову и Метохији и дестабилизује регион”.

Стефановић је нагласио да се Србија, како у очувању сопственог територијалног интегритета и суверенитета, тако и увек и свуда залаже за доследно поштовање међународног права, очување мира и стабилности и развија своје односе са другим државама на темељу равноправности и узајамног уважавања.

Потпредседник Владе Србије састао се са министром спољних послова Габонске Републике Микаелом Муса-Адамом и министарком спољних послова Краљевине Есватини Тулисилом Дладла, који бораве у званичној посети Србији и на одвојеним састанцима разговарао о могућностима успостављања сарадње у области одбране, која би допринела и унапређењу свеукупних односа Србије и тих земаља.

Како је истакао, Србија је војно неутрална земља, која негује и развија односе који су у интересу нашег народа са свим међународним партнерима, а међу које свакако спадају државе чланице Покрета несврстаних, као што су Габонска Република и Краљевина Есватини.

Министри Муса-Адам и Дладла сагласили су се са министром Стефановићем да постоји простор за успостављање сарадње у областима од заједничког интереса, као што су војноекономска, војнотехничка и војнообразовна сарадња, као и да би прве кораке у том правцу представљало потписивање споразума о сарадњи у области одбране.

“Пријатељство створено у време некадашње Југославије, упркос нашој географској удаљености, представља добру основу за успостављање различитих облика сарадње, који би допринели и да боље разумемо једни друге и пружимо међусобно једни другима више подршке”, рекао је министар Стефановић.

Подели на: